Forcadell desconfia de l’estratègia que ha seguit l’independentisme: “No ha estat guanyadora”

L'expresidenta del Parlament descarta un referèndum a curt termini perquè no hi ha "unanimitat" en l'independentisme

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha admès que l’estratègia que l’independentisme ha seguit fins ara “s’ha demostrat que no ha estat guanyadora”. En una entrevista al diari ‘ARA’, Forcadell, actualment a la presó, ha reconegut que van “menystenir” l’Estat i que van fer “una mala lectura de la realitat”. Pel que fa al full de ruta actual, l’expresidenta secunda l’estratègia d’ERC, que qualifica de “guanyadora”, i ha posat en valor que han adaptat el camí a seguir a les circumstàncies per aconseguir la independència, que ha remarcat que és “l’objectiu que han defensat sempre”. D’altra banda, ha descartat la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació en aquesta legislatura, com defensa el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè no veu “unanimitat” en l’independentisme per fer-lo “a curt termini”.

Publicitat

En ser preguntada sobre si els presos i exiliats han de seguir liderant l’independentisme, Forcadell ha demanat que es prenguin les decisions “des de la llibertat”. “La presó ens afecta emocionalment i les decisions polítiques cal prendre-les racionalment”, ha subratllat, encara que ha matisat que els presos i exiliats tenen “un lideratge ètic i moral” que han de seguir exercint.

“És un déja-vu”

L’expresidenta de la cambra catalana ha reconegut que és “un déjà-vu” el que s’està vivint al Parlament de Catalunya, amb el vet per part del TC per debatre sobre autodeterminació o monarquia. “Passa el mateix que en l’anterior legislatura: la Mesa defensa la sobirania del Parlament, la llibertat ideològica i la llibertat d’expressió, que es pugui parlar de tot, i el TC vol convertir la Mesa en un òrgan censor que decideixi de què es pot parlar i de què no”, ha lamentat.

A més, i en relació a la possibilitat d’una llei d’amnistia o d’un indult per als presos, Forcadell ha considerat que “no és factible”. En relació a la possibilitat de recórrer la decisió de les juntes penitenciàries que la classifica en el segon grau a la presó, Forcadell ha avançat que encara no n’ha pogut parlar amb l’advocada i desconeix si ho faran. Tot i això, sí que ha assegurat que el que vol és trobar “la manera més ràpida de sortir”. “Qualsevol manera és bona per sortir i jo vull el mateix tractament que la resta de presos”, explica.

“Estic convençuda que sóc aquí perquè vaig ser presidenta de l’ANC”

L’expresidenta ha assegurat que si se l’ha condemnat i és a la presó és perquè va ser presidenta de l’ANC i ha insistit que, si no, ara mateix seria al TSJC amb la resta de membres de la Mesa. En aquest sentit, ha explicat que en el seu moment no va tenir “prou informació” per seguir algunes decisions. “És evident que no es van fer bé les coses perquè si no, no seríem a la presó ni a l’exili. Ho podíem fer millor? Sí, ara sabem coses que aleshores jo no sabia”, ha reconegut Forcadell.

De fet, un dels exemples que ha posat és la declaració al judici de l’1-O de l’ex-major dels Mossos Josep Lluís Trapero, quan va dir que estava disposat a detenir el president Carles Puigdemont. “Sort que estava asseguda”, diu a l’entrevista.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca