La metròpolis de Barcelona alerta que la regressió de la zona litoral afecta zones urbanes i protegides

L'AMB enllesteix el seu estudi sobre l'estat de les platges i plantejarà com actuar davant els danys

La regressió general del litoral de la metròpolis de Barcelona amenaça àrees urbanes i zones protegides i continua reduint la superfície de les platges de tota la costa metropolitana, i al Delta del Llobregat de manera més intensa i puntual, com en els municipis de Gavà i Viladecans, que es veuen especialment afectats pels temporals.

Publicitat

El servei de platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) està fent estudis previs, en aquest cas centrats en el Delta del Llobregat, que es presentaran aquest 16 de desembre a Gavà, i que seran una radiografia de la situació actual de les platges i les possibles accions que es plantegen per minimitzar les afectacions i danys.

Davant aquesta situació, el coordinador de Serveis de Promoció i Conservació de l’AMB, Jordi Bordanove, ha explicat que infraestructures costaneres com ports i espigons; la reducció de sediments dels rius; la canalització de rierols i la urbanització han afectat els processos de regeneració natural d’aquests espais.

“El canvi climàtic, amb temporals cada cop més forts i freqüents, i les elevacions del nivell del mar i els canvis en els vents dominants són altres factors que se sumen al fenomen”, i ha xifrat en 45.000 metres cúbics la reducció de la platja de Gavà i en 40.000 la de Viladecans entre el 2013 i el 2017.

La gestió del litoral metropolità, una part imprescindible de la infraestructura verda i blava, es comparteix entre diferents organismes i administracions públiques i l’AMB s’encarrega de les platges en l’àmbit de la neteja, la gestió i millora de les dunes, i a la dotació i manteniment de mobiliari i equipaments al costat dels ajuntaments metropolitans.

En el Delta del Llobregat es constata que les actuacions derivades de la declaració d’impacte ambiental de l’ampliació del Port de Barcelona (100.000 metres cúbics anuals) “no estan complint la seva funció” per diferents factors, entre els quals destaca la granulometria de la sorra, cada vegada més fina, que fa que les aportacions no siguin estables.


La importància de les dunes

El geòleg i enginyer i tècnic de platges metropolitanes, Daniel Palacios, ha explicat que les dunes són reserves de sorra que sovint mitiguen i impedeixen els efectes dels temporals, de l’onatge i de l’elevació del nivell del mar i que, a més, són l’hàbitat de diferents espècies animals i vegetals autòctones.

Així, entre els anys 2014 i 2018 s’han fet intervencions en les dunes dels municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat i, en total, s’ha treballat sobre més de 12 quilòmetres de front dunar, en els quals s’han construït dunes noves i s’han reforçat les existents.

Aquestes actuacions, estructurades en quatre fases i en les quals l’AMB ha invertit 255.900 euros, també inclouen la retirada de vegetació invasora i la plantació d’espècies de duna, amb l’objectiu d’augmentar la biodiversitat vegetal, així com la senyalització d’aquestes zones per a una millor conservació i per conscienciar els usuaris de la seva importància.

“La situació és complicada i hi ha zones del litoral metropolità que han sofert molta regressió, però estem treballant en un pla d’estabilització de les platges metropolitanes per afrontar-ho amb mesures correctores a llarg termini per mantenir i recuperar el litoral”, com espigons submergits o emergits, entre d’altres.

Platges més afectades

Les platges amb els problemes de regressió més importants es troben a Montgat, que pràcticament ha perdut el 75% de les platges: Toldos, Monsolís i Can Tano; Badalona, amb grans pèrdues de sorres a les platges de Barca Maria, Estació, Patins a Vela, Pescadors i la Mora, i finalment, el Prat de Llobregat perd per complet la platja Naturista quan hi ha onatge.

També destaca la forta erosió de la platja del Remolar, a Viladecans, on ha desaparegut la platja seca i una part de les dunes; les inundacions de grans extensions a la platja de Baixador i part de Lluminetes, a Castelldefels, i la disminució progressiva de la platja al nord de Gavà Mar, la qual cosa genera un fort desnivell en el límit amb els equipaments instal·lats.

Platges amb futur

Aquest dilluns se celebrarà a Gavà una jornada tècnica sobre estabilització de platges del Delta del Llobregat en la qual es presentaran les dades i eines implicades en el present i el futur d’aquesta zona del litoral metropolità, especialment a les platges d’aquest municipi.

També s’oferirà una mirada sobre l’impacte socioeconòmic de les platges metropolitanes i es presentaran els estudis previs d’estabilització de la platja de Gavà, en una jornada que obriran l’alcaldessa de la localitat, Raquel Sánchez; el gerent de l’AMB Ramon Torra i la cap de la Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri de Transició Ecològica, Maria Toledano.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca