La Producció Nacional de Circ que s’estrenarà al Grec del 2020, plat fort del Pla d’Impuls 2019-2021

Està previst que es destini més d'1 milió d'euros al sector del circ en aquest període

Publicitat

El Pla d’Impuls del Circ 2019-2021 destinarà al sector més d’1 milions d’euros, dels quals el Departament de Cultura n’aporta 750.000 euros i la resta arribaran d’altres institucions, administracions i entitats. Un pla que té per objectiu crear un escenari d’oportunitats per a la promoció del circ en la vida cultural, social i econòmica. Una de les onze mesures destacades és la Producció Nacional de Circ, un espectacle dirigit per Marta Torrents i Joan Ramon Graell i que s’estrenarà al Grec del 2020 i girarà per diversos espais del Sistema Públic d’Equipaments Escènics de Catalunya. Una altra mesura important és la formació amb l’impuls i consolidació del projecte formatiu del Centre de les Arts Rogelio Rivel i la creació d’un espai escènic, ‘Nilak’, amb una carpa itinerant.

La directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del Departament de Cultura, Àngels Ponsa, ha ressaltat que el pla contempla des de la formació, la creació, producció i exhibició en l’àmbit del circ comunitari, la visualització i la internacionalització. “És un pla molt complet i ha de donar sortida a molts dels aspectes que configuren el circ”. Ponsa també ha destacat l’abast territorial de la mesura “amb una àmplia participació de món municipal i les diputacions”.

Ponsa ha explicat que el pla és “transversal” entre l’educació i la cultura i implica els nous creadors i joves artistes amb estructures consolidades com el festival Grec. “Hi ha una combinació entre expertesa i creació jove”. També creu que donarà una empenta important al sector del circ al augmentar la seva visibilitat i fent que s’ampliïn les programacions de circ.

Una de les mesures més destacades del pla es la Producció Nacional de Circ, un espectacle que porta per títol ‘Estat d’Emergència’, que serà dirigit per Marta Torrents i Joan Ramon Graell, que van ser escollits en concurs públic al qual es van presentar nou propostes, i que s’estrenarà al Grec 2020 i després girarà per més de 15 municipis del Sistema Públic d’Equipaments Escènics de Catalunya i Balears. La idea és que només sigui aquest espectacle i han negat que en creïn un de nou cada any.

Publicitat

Entre les altres mesures hi ha la formació amb l’impuls i consolidació del projecte formatiu del Centre de les Arts Rogelio Rivel. La gerent de l’APCC, Cristina Tascón, ha ressaltat que aquesta mesura és “la més important i estratègica i la més complicada perquè ha d’encabir el procés evolutiu de l’artista des que s’inicia fins que esdevé professional”.

Mesures

Altres propostes són la millora de les infraestructures dels espais de circ de Catalunya; la creació d’un banc de recursos i producció de materials de circ comunitari com a eina de transformació social i empoderament de comunitats; apropar el circ a pobles de menys de 10.000 habitants, i es preveu que siguin una desena, i crear vincles entre aquests municipis; creació d’un espai escènic, Nilak, amb una carpa itinerant per apropar les arts escèniques contemporànies a les comarques catalanes sense teatres; així com, entre d’altres, la internacionalització que inclou potenciar la contractació i visibilitat del circ català a l’estranger i crear nous vincles amb els agents europeus del sector.

Pressupost

El 72% del més d’un milió d’euros destinats al circ en aquest pla prové del Departament de Cultura. Les mesures compten també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca i l’Institut Ramon Llull.

Ponsa ha dit que en base el pressupost actual es podrien tirar endavant la majoria de mesures presentades, tot i que amb menys diners dels que s’han previst al pla. En aquest sentit, ha fet èmfasi en la importància d’aprovar uns nous pressupostos. “La cultura necessita molt que s’aprovi aquest pressupost, és una necessitat imperiosa”, ha indicat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca