El canvi climàtic és el problema que més preocupa els joves d’entre 18 i 25 anys

A Espanya la violència contra les dones apareix com un dels assumptes més greus

Publicitat

El canvi climàtic és el problema que més preocupa els joves de 18 a 25 anys, segons destaca Amnistia Internacional a partir d’una enquesta que ha fet a 10.000 persones de 22 països. Part dels enquestats són de l’Estat espanyol, on la preocupació pel canvi climàtic està 10 punts per sobre de la mitjana dels països consultats. A banda, l’organització alerta que la “inacció” dels governants davant d’aquesta crisi accentua la distància entre ells i els joves. Kumi Naidoo, secretari general de l’oenagé, ha subratllat que per a la joventut la crisi climàtica és “un dels reptes” que defineix aquesta època, i ha alertat que els resultats de l’enquesta són “un toc d’atenció” als dirigents mundials, que “han de prendre mesures molt més decisives”.

L’enquesta convidava l’entrevistat a triar un màxim de 5 problemes que afronta el món d’una llista de 23. El 41%, percentatge que entre els enquestats a Espanya puja fins al 53%, ha considerat que el canvi climàtic és un d’aquests problemes, que ha estat, així, el més citat, segons els responsables de la iniciativa.

El 36%, un 41% a Espanya, ha optat per la contaminació. I el 31% creu que el repte més important que afronta el món és el terrorisme. En el cas d’Espanya, aquesta última qüestió ha estat seleccionada pel 29% dels enquestats.

Amnistia Internacional afegeix que l’escalfament global ha estat el problema mediambiental més citat d’entre els que afronta el món, concretament en un 51% de les enquestes. També hi apareixen la contaminació del mar, la de l’aire o la desforestació.

Publicitat

Més enllà de les qüestions ambientals, entre els problemes que citen els joves també destaca la corrupció (un 36% en l’enquesta global i un 50% entre els enquestats espanyols), seguida de la inestabilitat econòmica (26% i 34% respectivament), la contaminació (26% i 25%), la desigualtat d’ingressos (25% i 24%) i la violència contra les dones (21% en el conjunt de l’enquesta i 40% entre els joves entrevistats a Espanya).

A banda de les qüestions relacionades amb el clima, Amnistia Internacional destaca que un 73% de les persones enquestades considera “fonamental” la protecció dels drets humans per al futur dels països inclosos en l’estudi, o que un 63% opina que els governs s’han de prendre el benestar de la ciutadania “més seriosament” que el creixement econòmic. Un 60% creu que els drets humans han de ser protegits, “fins i tot si té repercussions negatives en l’economia”.

Sistema fracassat

A parer de Naidoo, els resultats de l’enquesta indiquen que “vivim dins d’un sistema fracassat”. I ha considerat que la crisi climàtica, la contaminació, la corrupció o unes condicions de vida “difícils” són “finestres” per les quals apareix “una veritat alarmant” sobre com les persones “poderoses” aprofiten la seva posició per obtenir beneficis “egoistes i, sovint, a curt termini”.

De la seva banda, Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya, ha subratllat que l’enquesta ha mostrat com “en un 40%” els joves pensen que el gran problema dels drets humans és “que ens enfrontem a la nostra extinció com a espècie”.

A més, ha recordat que això es dona en un context en què en una desena de països, en els últims dos mesos, hi ha hagut protestes protagonitzades majoritàriament per joves contra la desigualtat, contra els abusos de poder o contra la corrupció. “La gent no es resigna a tenir una vida miserable”, ha alertat Beltrán.

Per això ha opinat que es tracta d’un “toc d’atenció important” per als governants, perquè “o milloren les condicions de vida i s’avança cap als drets humans o s’acosta al món un període d’enorme inestabilitat política i econòmica”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca