La Generalitat dóna eines als professionals del lleure educatiu per prevenir la violència masclista

Un centenar de persones han participat en les formacions, que s'estan duent a terme en diferents punts del territori

Prop d’un centenar de professionals que treballen a cases de colònies, albergs i altres equipaments juvenils s’estan formant aquests dies per detectar i actuar davant de situacions de violència de gènere. “Volem donar resposta a una necessitat i, alhora, oferir-los-hi recursos per poder prevenir i abordar possibles situacions”, explica a l’ACN Laia Girós, directora General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Família, organisme que impulsa de la iniciativa. La formació, emmarcada en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, és totalment gratuïta. S’està impartint de la mà dels professionals de l’Escola Efa aquests dies a diferents punts del territori.
Aquesta setmana Centelles ha acollit una de les formacions, que són de vuit hores. Anna Campàs, formadora de l’escola EFA, en una primera part més teòrica, ha abordat la importància de sensibilitzar-se amb la problemàtica. “Venen perquè creuen en la necessitat però sovint queden sorpresos en adonar-se’n que realment el problema hi segueix sent i es reprodueix”, reconeix la formadora.

Publicitat

En una segona part, explica Campàs, els participants aprenen estratègies per abordar la violència masclista i que comportaments “poc visibles”, a la llarga es poden traduir en “assetjaments, violacions i feminicidis”. “Donem moltes eines i recursos que ajuden, per exemple, a identificar mites de l’amor romàntic que no ho són tant”, diu.

De sensibilitzar a oferir serveis de qualitat

A banda de sensibilitzar als participants, la formació persegueix que les instal·lacions juvenils esdevinguin un espai d’abordatge de les violències masclistes. Així, se’ls dona eines per prevenir, però també se’ls explica que fer davant de possibles situacions.

Malgrat que el perfil majoritari dels participants són monitors, també hi estan participant professionals que treballen en altres equipaments juvenils, com albergs, i fins i tot professors. Ho fan voluntàriament i la formació és completament gratuïta. Se n’ha realitzat a Barcelona, Girona i Olot. Després de Centelles, se’n realitzaran també la setmana vinent a Les Borges Blanques, Cambrils i Navarcles.

Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere

La formació s’emmarca en el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere de la Generalitat de Catalunya. Arriba, recorda Girós, després de la campanya ‘Malamente’ per prevenir les violències sexuals contra les adolescents i joves. “Volem escalar a tots nivells”, subratlla la directora, tot posant l’èmfasi en que és clau també “‘educar” des de les activitats de lleure. “No és perquè s’hagi produït un repunt, sinó perquè la societat ho requereix”, afirma.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes