Albiach exigeix a ERC “mirar al futur i menys a JxCat”

Aposta per treure el diàleg d'una comissió bilateral i portar-lo a una taula de partits

La coordinadora nacional dels comuns, Jéssica Albiach, ha instat els republicans a arribar a un acord d’investidura per poder conformar un govern estatal, per la qual cosa els ha demanat “mirar al futur i menys a JxCat”.

Publicitat

“ERC ha de dir si vol deixar-se arrossegar pel bloqueig del president Quim Torra o si vol tenir una proposta oberturista com la que proposa Joan Tardà”, ha expressat en una entrevista d’Europa Press.

Ha criticat els republicans per dir que “no tenen pressa a abordar la investidura, perquè el govern progressista que es vol crear té molts enemics i, com més temps passi, més en perill i en risc està”.

Els comuns suposen una quarta part d’Unides Podem, que va arribar a un preacord amb el PSOE per formar un govern insuficient per constituir-se i que requereix més suports, per la qual cosa estan en negociacions amb ERC per obtenir els avals suficients i investir Sánchez, en unes converses que Albiach assegura que es donen a “diferents nivells”.

S’ha mostrat prudent sobre els detalls de la negociació, tot i que “està anant bé, malgrat el soroll de determinats grups mediàtics, de la dreta i de l’extrema dreta; a més s’ha vist sortir des de l’Ibex la CEOE i les elèctriques”, i creu que aquestes negociacions continuen avançant precisament per la discreció.

Així i tot, la líder dels comuns al Parlament manté els seus dubtes sobre ERC: “Històricament quan s’han trobat en una cruïlla no sempre han escollit bé. Ho vam veure a la declaració unilateral d’independència i les 155 monedes de plata, ho vam veure quan van tombar els PGE, i ara jo crec que que no farien bé si no entenguessin la necessitat que aquest govern es conformi al més aviat possible”.

Aquesta setmana, l’acord dels partits progressistes amb els republicans ha provocat que Vox perdés un lloc a la Mesa del Congrés a favor dels progressistes, i Albiach considera que és el camí que ERC no ha d’abandonar per aconseguir un acord que creuen possible tancar aquest any: “No tiro la tovallola i tinc l’esperança que sigui abans de Nadal”.

Comissió bilateral

Fins ara, s’han celebrat dues reunions al Congrés entre representants dels socialistes i representants dels republicans en les quals han constatat la voluntat de dialogar i han assumit que hi ha un conflicte polític a Catalunya que s’ha de solucionar políticament –una de les reivindicacions d’ERC–.

En plena negociació sobre com se substanciarà el diàleg per solucionar aquest conflicte, Albiach demana “normalitzar” el diàleg bilateral entre governs –que creu que hauria de ser natural, perquè existeixen les comissions bilaterals–, i que segons ella s’hauria de donar periòdicament; però no creu que d’aquest espai pugui emanar la solució al conflicte.

Per això, considera que seria més potent i cohesionador si fos una taula de partits: “Si volem que reculli grans consensos i grans acords, n’hi ha d’haver més que els qui hi ha ara mateix al Govern espanyol. Penso que quanta més gent i més actors participem, millor”.

Presos i preses polítics

En aquesta taula de diàleg, els comuns volen traslladar que “no hi haurà normalitat política mentre hi hagi líders independentistes a la presó”, perquè ho consideren part de la situació d’excepcionalitat i perquè és un assumpte que asseguren que preocupa Catalunya i els partits independentistes, i per això demanen que en aquesta taula no hi hagi línies vermelles.

Els comuns tampoc no veuen un problema una altra de les reivindicacions dels republicans: calendaritzar aquest diàleg; és més, ha recordat que ells ja ho van defensar en la taula de diàleg dels partits catalans (la propera reunió dels quals no té data tot i que el Govern va anunciar la convocaria per la primera quinzena de desembre).

“Aquestes taules de diàleg han de tenir un calendari, han de tenir un ordre del dia fix, han de tenir un pla de treball, i crec que, en aquest sentit, és cap a on hauríem de caminar”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes