Montilla s’apunta a qüestionar la immersió lingüística

L'expresident de la Generalitat defensa que "els conflictes lingüístics són molt perillosos"

L’expresident de la Generalitat José Montilla ha apostat per “examinar què cal corregir” de la immersió lingüística després que el PSC hagi obert aquest debat que discutirà en el marc del congrés que el partit celebra la setmana que ve. En aquest sentit, en un article a l’Ara sota el títol ‘La llengua, per entendre’ns’, Montilla defensa que la immersió és el mètode i no l’objectiu i demana que es faci un debat “seriosament”. D’altra banda, avisa que “els conflictes lingüístics són molt perillosos”. “Evitem-los tant com puguem perquè contenen el germen de la divisió”, afegeix per després denunciar “episodis de confrontació” que s’han utilitzat com “airet” en defensa de projectes polítics.

Publicitat

“N’hi ha que han volgut convertir els drets lingüístics individuals en un combat jurídic, exigint una rígida quota horària per a cada llengua, sense entendre que aquests drets individuals s’han d’exercir en un espai col·lectiu que és l’escola. D’altres, amb desconeixement voluntari o involuntari de què diu l’Estatut i les lleis lingüístiques i educatives que hem aprovat, volen caminar cap a un sistema escolar monolingüe. Les dues vies, si es consolidessin, provocarien la divisió del sistema escolar en funció de la llengua de les famílies”, ha argumentat Montilla.

L’expresident dona la benvinguda al debat encara que, segons ha admès, hagi començat “malament”. Segons Montilla, és bo que se’n parli, s’hi reflexioni i, fins i tot, es discuteixi sobre la situació de la llengua i de les llengües al país. “Però fem-ho bé. Seriosament”, ha demanat.

Segons Montilla, cal examinar “què hem fet i legislat des del 1980” veient els problemes que han anat apareixent en el trajecte i comprenent “els canvis socials, demogràfics i de tota mena que s’han viscut”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca