Divendres 10 Abril, 2020

La famosa carrera sense sortida

Més llegits

Simón tomba les previsions de Sanitat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha celebrat que el nombre d'hospitalitzats...

No és cap guerra

No és difícil deduir que entre els guionistes de la Moncloa deu haver molts entusiastes de les pel·lícules americanes...

L’OMS posa Espanya d’exemple de “terrible experiència”

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països europeus que prenguin nota de la "terrible experiència" que...

Vergés li toca el crostó a Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest dijous que "els festius, la mona i...

Ecologia feixista: el perill d’idealitzar la natura

Escombro l'últim racó de pols de la casa però un color insòlit m'atura. Sacsejo el cap i apropo el...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Filosofia: la famosa carrera sense sortida. Així dóna el tret de sortida l’spin-off de Merlí i totes les persones que hem estudiat lletres ens espantem una mica. No cal fer cas de tot el que veiem a la tele, evidentment, però… cal fer cas de tot el que veiem a Merlí?

Aquesta sèrie ha obtingut molta fama per crear nous referents o destapar temes que no acostumen a ser d’interès (com la filosofia), diu en David Solans (Bruno a la sèrie) i sembla molt recolzat per en Carlos Cuevas (Pol Rubio), que afirma que ell “és l’únic personatge bisexual protagonista del país”. Es veu l’orgull en la cara dels creadors de la sèrie (Héctor Lozano i Menna Fité) pel sentiment d’haver fet quelcom únic i especial que rebutja els estereotips i fa una oda al dubte i al descobriment sexual (citant les seves paraules). Tot i això, en Pol Rubio, que serà protagonista d’aquesta nova entrega de Merlí titulada Sapere Aude, és un adolescent líder i seductor que respon a un cànon que estem molt acostumats i acostumades a veure en qualsevol sèrie o pel·lícula. Quin sentit té, doncs, que es proclami com a bisexual i pensi sobre el seu desig si en realitat intenta representar un col·lectiu des d’una posició que se n’allunya i ho fa a través d’estereotips?

Héctor Lozano explica que ha buscat escriure la continuació de la vida del personatge amb la intenció de recrear l’ambient universitari i la sensatesa que apareix després de l’institut: així ha trobat l’equilibri entre el respecte i la maduresa partint d’un Pol Rubio desconcertat i dolgut que entra en la vida adulta amb nous referents. Aquests nous referents provenen de la seva professora Maria Bolaño (representada per l’actriu María Pujalte) que actuarà de substituta d’en Merlí, el professor de filosofia de qui en Pol seguirà el llegat. Aquest canvi és colpidor perquè veiem com el protagonista passa de tenir un referent masculí a tenir-ne un de femení. Dic que el gir és sorprenent perquè davant meu només la veig a ella com a representant femenina de tot el projecte. Al seu costat brillen en Carlos Cuevas, David Solans, Pablo Capuz, Héctor Lozano, Menna Fité i Aitor Montánchez. Set homes brillen i eclipsen la presència de les dones en aquesta sèrie que, a jutjar per la presentació que en fan, deu ser escassa. És ben bé això el que crea la pregunta inicial: Cal que ens prenguem Merlí com un bon referent? Parlar de filosofia – o intentar-ho- no és un bon referent si gairebé només passa entre homes; parlar de bisexualitat no és un bon referent si es fa des de la normativitat més absoluta; parlar de qüestionar la societat no és un bon referent si es fa des d’una posició privilegiada.

Amb això (i malgrat això), Sapere Aude ocupa un lloc important en la llista de referents audiovisuals de la gent jove del país i ofereix un context nou amb un temari inusual. És el mateix parlar de filosofia que pronunciar una frase bonica amb música de fons?  La filosofia és un lema que funciona molt bé enmig de la nostra societat buida de valors, però estaria bé no subestimar-la i aprendre-la en lloc d’utilitzar-ne el nom per fer publicitat d’una sèrie que no deixa de ser la història d’institut que ja hem vist en totes les cadenes de televisió.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Llibreries Obertes i Parlem impulsaran una campanya publicitària de suport a les llibreries per Sant Jordi

La campanya Llibreries Obertes ha arribat a un acord amb l'empresa de telecomunicacions Parlem per engegar una acció de difusió i publicitat de cara...

El Gobierno posa fi al confinament total “sense aval científic”

El president del Govern, Quim Torra, ha acusat aquest dijous al Govern central de Pedro Sánchez de preveure que acabi el confinament total la...

Vergés li toca el crostó a Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest dijous que "els festius, la mona i les celebracions no poden marcar...

Sánchez aixeca el confinament total dilluns però ampliarà l’estat d’alarma fins maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dijous que caldrà ampliar l'estat d'alarma actual -que finalitza el 26 d'abril- com...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca