La famosa carrera sense sortida

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Filosofia: la famosa carrera sense sortida. Així dóna el tret de sortida l’spin-off de Merlí i totes les persones que hem estudiat lletres ens espantem una mica. No cal fer cas de tot el que veiem a la tele, evidentment, però… cal fer cas de tot el que veiem a Merlí?

Aquesta sèrie ha obtingut molta fama per crear nous referents o destapar temes que no acostumen a ser d’interès (com la filosofia), diu en David Solans (Bruno a la sèrie) i sembla molt recolzat per en Carlos Cuevas (Pol Rubio), que afirma que ell “és l’únic personatge bisexual protagonista del país”. Es veu l’orgull en la cara dels creadors de la sèrie (Héctor Lozano i Menna Fité) pel sentiment d’haver fet quelcom únic i especial que rebutja els estereotips i fa una oda al dubte i al descobriment sexual (citant les seves paraules). Tot i això, en Pol Rubio, que serà protagonista d’aquesta nova entrega de Merlí titulada Sapere Aude, és un adolescent líder i seductor que respon a un cànon que estem molt acostumats i acostumades a veure en qualsevol sèrie o pel·lícula. Quin sentit té, doncs, que es proclami com a bisexual i pensi sobre el seu desig si en realitat intenta representar un col·lectiu des d’una posició que se n’allunya i ho fa a través d’estereotips?

- Publicitat -

Héctor Lozano explica que ha buscat escriure la continuació de la vida del personatge amb la intenció de recrear l’ambient universitari i la sensatesa que apareix després de l’institut: així ha trobat l’equilibri entre el respecte i la maduresa partint d’un Pol Rubio desconcertat i dolgut que entra en la vida adulta amb nous referents. Aquests nous referents provenen de la seva professora Maria Bolaño (representada per l’actriu María Pujalte) que actuarà de substituta d’en Merlí, el professor de filosofia de qui en Pol seguirà el llegat. Aquest canvi és colpidor perquè veiem com el protagonista passa de tenir un referent masculí a tenir-ne un de femení. Dic que el gir és sorprenent perquè davant meu només la veig a ella com a representant femenina de tot el projecte. Al seu costat brillen en Carlos Cuevas, David Solans, Pablo Capuz, Héctor Lozano, Menna Fité i Aitor Montánchez. Set homes brillen i eclipsen la presència de les dones en aquesta sèrie que, a jutjar per la presentació que en fan, deu ser escassa. És ben bé això el que crea la pregunta inicial: Cal que ens prenguem Merlí com un bon referent? Parlar de filosofia – o intentar-ho- no és un bon referent si gairebé només passa entre homes; parlar de bisexualitat no és un bon referent si es fa des de la normativitat més absoluta; parlar de qüestionar la societat no és un bon referent si es fa des d’una posició privilegiada.

Amb això (i malgrat això), Sapere Aude ocupa un lloc important en la llista de referents audiovisuals de la gent jove del país i ofereix un context nou amb un temari inusual. És el mateix parlar de filosofia que pronunciar una frase bonica amb música de fons?  La filosofia és un lema que funciona molt bé enmig de la nostra societat buida de valors, però estaria bé no subestimar-la i aprendre-la en lloc d’utilitzar-ne el nom per fer publicitat d’una sèrie que no deixa de ser la història d’institut que ja hem vist en totes les cadenes de televisió.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca