Paluzie augura que jutges estrangers posaran en evidència “l’autarquia” jurídica espanyola

Lluís Busquets i Grabulosa reuneix en un llibre la seva crònica diària personal del judici de l'1-O

Publicitat

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha augurat aquest dilluns que les decisions judicials internacionals sobre les extradicions de l’expresident de la Generalitat i dels exconsellers a l’estranger poden posar en evidència “l’autarquia” jurídica espanyola.

Paluzie ha presentat en l’Ateneu Barcelonès el llibre de l’escriptor i periodista Lluís Busquets i Grabulosa ‘El judici. Els líders independentistes a la banqueta’ (Editorial Gregal), que reuneix una crònica personal de les 52 sessions del judici del procés independentista i els centenars de declaracions de testimonis, i que l’autor compagina amb una anàlisi de l’evolució de les sessions.

La líder de l’ANC considera que les decisions judicials a l’estranger seran la manera de “sortir d’aquesta dialèctica perversa de defensar-se de coses que no eren delictes, sinó drets”.

“Aquí és on podrem començar a tenir victòries i sortir d’aquest marc mental”, ha dit, i ha destacat que el 12 de desembre començaran les vistes sobre la possible extradició de l’exconsellera Clara Ponsatí.

Publicitat

Per a Paluzie, encara que tot culmini en el Tribunal d’Estrasburg, abans ja es notarà un contrast amb la justícia espanyola: “Hi haurà una sèrie de diferències que ja podrem veure i respirar i dir”.

“No som només nosaltres els que veiem les coses d’aquesta manera”, ha reiterat, i finalment ha definit el llibre de Busquets com un testimoniatge històric al que s’afegeix la qualitat literària amb la qual l’autor culmina la descripció de cada sessió judicial.

“Sentència defensiva davant d’Europa”

Lluís Busquets ha explicat precisament que la sentència del TS és “defensiva; sobretot, davant Europa”, i també l’ha titllat de covarda, errònia i cruel.

Busquets ha dit a més que amb el seu llibre vol “servir al lector des d’una perspectiva no jurídica” estrictament, en ser el text d’un escriptor, no d’un jurista.

L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas –que no ha pogut presentar el llibre per indisposició– afirma en el pròleg que és “una crònica històrica, i també processal” de totes i cadascuna de les sessions.

També ha intervingut el periodista Santiago Vilanova, que ha criticat el paper de mitjans de comunicació de tota Espanya durant el procés, perquè veu una “enorme manipulació” que creu que ha contribuït a l’auge electoral de Vox –acusació popular en el judici–.

I la directora de la revista ‘Sàpiens’, Clàudia Pujol, ha destacat que l’autor critica el judici al llarg del text, però que el seu llibre té vocació fonamentalment de crònica minuciosa de totes les sessions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca