Espanya es troba sota “emergència digital”

Chacón: "La suposada inestabilitat és conseqüència directa de no resoldre políticament una qüestió política"

Publicitat

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat aquest dilluns una rebaixa de la “pressió fiscal” sobre els empresaris i que aquesta no recaigui “única i exclusivament als que sempre paguem impostos” i ha insistit a l’Estat que lluiti contra l’economia submergida per fer aflorar uns 40.000 milions d’euros. El president de la patronal també ha qualificat de “decebedor, desolador i frustrant” la inversió del govern espanyol en infraestructures tot i que creu que “estem a temps” a revertir la situació. En la presentació de l’estudi ‘Temes candents de l’economia catalana” elaborat per PwC, el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha avisat que a l’Estat hi ha una “emergències digital” i que ni empresaris ni administracions són prou conscient de la importància d’aquest àmbit. En l’acte, hi han participat la ministra d’Economia Nadia Calviño, i la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, que ha afirmat que “la suposada inestabilitat és conseqüència directa de no resoldre políticament una qüestió política”.
La digitalització, la societat del coneixement i la manca d’inversió en infraestructures han estat dels temes més presents en l’acte de presentació de l’estudi de PwC. En aquest sentit, el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, ha lamentat que “les empreses no ens estem actualitzant” i ha afegit que mentre les empreses espanyoles dediquen un 1,12% a I+D, la mitjana europea s’enfila fins el 2%. “Europa, Espanya i Catalunya seran digitals o no seran. No és un tema més, és el tema”, ha sentenciat.

D’altra banda, Faus ha insistit en la idea de cocapitalitat de Barcelona a l’Estat, amb el suport del president de Foment, Josep Sánchez Llibre. De fet, segons Faus, la capital catalana ja ha estat capital estatal en diversos aspectes i ha citat, per exemple, el món editorial els Jocs Olímpics o les fires, mentre que el president de Foment ha afirmat que aportaria “més beneficis que pèrdues”.

En matèria fiscal, a banda de reclamar que la “pressió no recaigui única i exclusivament” a les empreses i autònoms, el president de Foment també ha demanat la desaparició de l’impost de patrimoni, que ha titllat de “confiscatori”, i la racionalització dels tributs cedits a la Generalitat, com el de successions i donacions.

Els empresaris reclamen més estabilitat política

Publicitat

L’estudi de PWC conclou, entre d’altres, que els empresaris demanen estabilitat política per “treure tot el potencial” de l’economia catalana i que el context de desacceleració econòmic no es tradueixi en un menor creixement de l’economia catalana respecte la mitjana estatal. Sobre aquesta qüestió, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha insistit que “la suposada inestabilitat és conseqüència de no resoldre políticament un conflicte polític”.

En aquest sentit, ha recordat que la composició del Parlament respon al “què als ciutadans han escollit”. “Fomentem el diàleg i la resposta”, ha demanat en presència de la ministra d’Economia, Nadia Calviño. Per Chacón, cal seguir fomentant una economia “innovadora, integradora i oberta al món” i ha destacat de nou la inversió estrangera que rep Catalunya, una part important d’empreses tecnològiques.

L’informe també destaca que gràcies a l’aposta que les empreses catalanes van fer pel comerç exterior en la darrera crisi financera enforteix les empreses davant una possible desacceleració de la demanda interna però enumera les incerteses a les quals han de fer front. A nivell extern, apunten al Brexit, les tensions comercials, la situació de l’economia alemanya i la caiguda de vendes en el sector de l’automoció; mentre que a nivell intern mostren la seva preocupació pels efectes que la “polarització de la societat catalana i els efectes adversos” que podria causar.

Sobre el trasllat de la seu social de les empreses, el 75% dels enquestats reclamen una “major seguretat jurídica i estabilitat política” per fer que tornin, tot i que no hi ha unanimitat sobre les conseqüències que van comportar aquests moviments a l’octubre de fa dos anys, ja que una part considera que tindrà efectes a llarg termini mentre que d’altres opinen que només tenen un “efecte social i estètic”.

En un altre dels punts ressalta l’informe és la demanda del corredor mediterrani i una major inversió en les infraestructures, com la millora dels accessos terrestres al Port de Barcelona; una major aposta per la innovació pe liderar la disrupció tecnològica i una millora de la formació, amb més presència del trilingüisme i de la Formació Professional Dual; la recerca d’un nu model turístic i que es completi la reestructuració del sector financer espanyol.

En la clausura de l’acte, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha destacat les “reformes de calat requereixen un govern amb plenes funcions” i que les “inversions públiques requereixen d’uns pressupostos”. Tot i així, ha defensat les inversions executades (2.000 MEUR) i compromeses (4.000 MEUR) respecte el corredor mediterrani i ha advertit que en un any i mig no es pot resoldre un “retard d’anys”.

Sobre la revolució digital, Calviño ha demanat adoptar una actitud positiva ja que “obre increïbles oportunitats de futur” i ha afirmat que “no cal veure-la com una amenaça sinó com un procés inevitable”. En aquest àmbit, ha explicat que el govern espanyol recentment ha signat amb Portugal una carta d’intencions per fer proves de circulació mitjançant la tecnologia 5G i que espera fer-ho en breu amb França amb l’objectiu d’assegurar que en un futur no hi haurà incompatibilitat entre països.

En l’acte de presentació de l’informe, hi han assistit nombrosos empresaris, entre els quals el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat; el president de Seeliger&Conde, Luis Conde; o el president del Gremi d’Hotelers, Jordi Mestre, entre molts altres, a més de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera.
Text

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca