La història d’amistat entre dos joves enmig de l’ascens del nazisme a Alemanya arriba al TNC

'L'amic retrobat' és una producció del Teatre de l'Aurora

Publicitat

El Teatre Nacional de Catalunya ha presentat ‘L’amic retrobat’, una producció del Teatre de l’Aurora que es basa en la novel·la homònima de Fred Uhlman. Una historia d’amistat i d’amor condicionada per l’ascens el nazisme a l’Alemanya de 1993. Un espectacle amb estructura de revisió del passat amb un repartiment encapçalat per Jordi Martínez, dirigit per Joan Arqué i amb dramatúrgia de Josep Maria Miró. La història relata a través de la veu d’un home adult, Hans Schwarz, fill d’una família jueva, la història d’amistat durant més de tres dècades amb Konradin Von Hohenfels, fill d’una família aristocràtica de Suàbia. L’obra es podrà veure del 4 al 22 de desembre.

La història explica com dos nois, un jueu i un polonès, es coneixen al Karl Alexander Gymnasium d’Stuttgart, l’escola més famosa de Württenmber, i inicien una intensa relació en què comparteixen i conflueixen coneixement, preocupacions, idees i contradiccions. Al principi la seva amistat es configura al marge de l’enfrontament polític del país però, de mica en mica, es veurà enterbolida pels convulsos esdeveniments i la pujada de tensió que es viu a Alemanya a partir de 1933 amb l’ascens del nazisme i l’antisemitisme. El director, Joan Arqué, ha destacat com la situació política contamina “a poc a poc” una història d’amor que s’havia mostrat “impermeable al què estava passant” per acabar destruint-la.

El director de l’espectacle, Joan Arqué, ha precisat que el motor que va portar a fer l’obra és la voluntat d’arribar a un públic jove i adult per apel·lar al moment polític d’auge de la ultradreta que s’està “vivint internacionalment”. “L’obra explica una història que té molts paral·lelismes amb el moment actual”, ha precisat. Una de les preguntes que sorgeix a l’obra és si en mig d’aquesta tempesta valors com l’amor poden tenir la força per sobreviure.

Un dels protagonistes principals que ha interpretat a Hans jove, Quim Avila, ha dit que un dels punts forts de la història és el fet que “la cerca d’una puresa racial elimina la puresa emocional en el moment polític o històric que viuen els protagonistes”. És interessant com la puresa elimina la puresa”, ha conclòs Avila.

Publicitat

El segon protagonista de l’obra, Joan Amargós, considera que la puresa de l’amor i l’entrega d’estima “sembla imposible” en el moment polític que viuen els personatges. “Les seves emocions estan impossibilitades i viuen filtrades pel moment polític”, lamenta.

L’actor que interpreta el Hans adult, Jordi Martínez, precisa que és molt palpable el “silenci” i la “tensió” que es va creant. En aquest sentit, afegeix que l’espectacle comença amb un clima més despreocupat i, de mica en mica, la situació es va tensant “tant entre nosaltres com en el públic”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca