La Fundació Vila Casas donarà un milió d’euros per la conservació de la Col·lecció Joan Miró d’aquí al 2030

El col·leccionista i mecenes diu que és l'acte a favor de l'art del qual se sent més orgullós

La Fundació Vila Casas aportarà 100.000 euros anuals des del gener del 2020 i fins el 2030 a la Fundació Joan Miró, vinculats a la conservació i posada en valor dels fons de l’artista, la Col·lecció Joan Miró. Una donació d’un milió d’euros en total que les dues entitats han fet pública aquest dilluns com un acte de “generositat i ciutadania” per part del col·leccionista Antoni Vila Casas. El mecenes ha assegurat que aquest és l’acte “més bo” en favor de l’art que ha fet mai i del qual se sent més orgullós. També ha desitjat que sigui només “la primera” de més aportacions de la societat civil i en aquest sentit ha animat a “altres persones que estimen l’art i Catalunya” a seguir el seu exemple.
A partir del mes de gener de 2020 i fins al 2030 la Fundació Vila Casas aportarà 100.000 euros l’any a la Fundació Joan Miró per a la conservació de la col·lecció de l’artista. La donació es destinarà a restaurar, actualitzar i “posar en valor” el conjunt d’activitats relacionades amb el fons de la col·lecció de la Fundació per garantir-ne la millora.

Publicitat

La col·lecció està formada per 217 pintures, 178 escultures, 2 objectes, 4 ceràmiques, 9 tèxtils, uns 8.000 esbossos preparatoris i l’obra gràfica i litogràfica de l’artista gairebé completa. La Fundació també conserva, gràcies al dipòsit de la família Miró, la biblioteca personal de l’artista.

No es tracta, en principi, de diners per invertir en noves exposicions. “L’aportació és per la col·lecció, per mantenir-la i poder presentar-la de millor forma. La col·lecció és l’eix central de la nostra fundació i aquesta aportació va directament a ajudar-nos a presentar-la de la millor manera”, ha insistit el director de la Fundació, Marko Daniel.

Daniel ha admès també que la generosa donació ajudarà “molt” a “estabilitzar” el pressupost de la Fundació. “Aquest ha estat un any difícil, l’any passat també, i estem treballant per arribar a una situació d’estabilitat que hem aconseguit; però aquesta aportació és molt important”, ha reconegut.

La donació de Vila Casas tampoc té cap contrapartida en forma de préstec d’obra ni d’exposicions de l’òrbita de la Fundació Miró als centres d’art de la Fundació Vila Casas, han assenyalat els artífex de l’acord aquest dilluns.

Per la presidenta de la Fundació Joan Miró, Sara Puig, la donació de Vila Casas és d’una generositat “sense igual” que l’equipara a la visió i generositat del propi Joan Miró en crear la Fundació. “Es troben en la generositat i en la promoció de l’art contemporani”, ha celebrat la presidenta. Puig ha expressat que “un acte com el d’avui dona esperança energia i força per poder celbrar els 50 anys de la Fundació Joan Miró com ell és mereix”, ha dit mirant ja cap a l’any 2025.

L’acte “més bo” d’Antoni Vila Casas

De la seva banda, Antoni Vila Casas, ha explicat perquè va acceptar quan la Fundació se li va dirigir per proposar-li una col·laboració d’aquest calat. Pel col·leccionista, Miró ha estat “el millor pintor català dels darrers 100 anys”, i la Fundació, un patrimoni a preservar i a difondre com un espai “únic” per a la cultura catalana. “Per mi aquesta fundació és l’experiència (artística) més gran que ha fet Barcelona, amb la unió de moltes persones, una cosa única al món”, ha proclamat.

En aquest sentit, Vila Casas ha assegurat que aquesta és el seu gest més “bo” i del qual se sent més orgullós d’haver fet com a mecenes cultural. “Per mi és un honor ser aquí veient aquestes sales, commemorant quelcom que la nostra fundació també fa: Promoure els artistes catalans, rememorar les trajectòries d’aquests i fer palès que Catalunya és un gran país en el sentit dels seus artistes extraordinaris”, ha resumit.

D’altra banda, el col·leccionista ha fet una crida a la societat civil , i en concret a aquells “que estimen l’art, estimen Catalunya, que estimen la tradició i quelcom que és únic a Barcelona” a fer “coses” com les que ell ha fet, “una donació que es fa perquè això tingui el ressò que ha de tenir”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes