ERC marca el ritme al PSOE: “El temps no ens preocupa, sinó els continguts”

Aragonès ha subratllat que l'equip negociador d'ERC treballarà "durant els propers dies i setmanes" amb "fermesa"

El vicepresident del Govern català i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dilluns que el seu partit no té pressa per investir president el socialista Pedro Sánchez abans de Nadal i ha defensat que és preferible un “bon acord” que un acord “ràpid”.

Publicitat

“A nosaltres el temps no ens preocupa, sinó els continguts”, ha manifestat Aragonès en declaracions als periodistes a la Porta dels Lleons del Congrés, on ha estat acompanyat pels 26 diputats i senadors d’ERC elegits en els comicis generals del passat 10 de novembre.

Les seves declaracions contrasten amb l’opinió del PNB, un altre dels possibles socis del Govern de coalició de PSOE i Unides Podem, que ha apostat durant els darrers dies per una sessió d’investidura abans de Nadal.

Aragonès ha subratllat que l’equip negociador d’ERC treballarà “durant els propers dies i setmanes” amb “fermesa” i amb “voluntat d’enteniment” a favor d’un acord “sòlid” i “amb garanties”. “Un bon acord”, en definitiva, cosa que, al seu parer, “de vegades és inviable amb el fet que sigui ràpid”.

És un conflicte polític

En aquest sentit, l’independentista català ha insistit que el seu partit insistirà a tancar un calendari amb el PSOE per obrir una taula de negociació “política” entre els governs central i català en la qual les parts puguin plantejar totes les propostes, com la de l’exercici del dret d’autodeterminació que defensen des d’ERC.

“És hora de negociar, i durant les properes setmanes veurem si el PSOE està disposat a obrir aquesta etapa de negociació sincera i honesta amb Catalunya per aconseguir una via de resolució política a un conflicte que és essencialment polític, no competencial”, ha puntualitzat.

En la mateixa línia s’ha expressat el portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián, que ha volgut deixar clar que “ara com ara Esquerra aposta pel ‘no'” a Sánchez i ha prioritzat segellar “un bon acord” sense pressa. “No seria la primera vegada que per pressa o pressions externes ens avancem a coses que després podem arribar a pagar”, ha advertit.

Rufián sosté que la situació de Catalunya és “un conflicte polític d’una envergadura enorme” que no es pot tancar en una sola reunió tot i que també ha volgut deixar clar que els republicans catalans tampoc “dilataran artificialment” cap negociació. “Però no ens lliguem a temps determinats”, ha insistit, d’acord amb la reflexió d’Aragonès, amb qui el diputat d’ERC ha dit que “sempre” està d’acord.

Respecte a les opinions de Tardà

En aquest punt se li ha preguntat si també comparteix opinió amb el seu antecessor al Congrés, Joan Tardà, qui aquest cap de setmana subratllava la importància que hi hagi ja una investidura per poder continuar les negociacions. Referent a això, Rufián s’ha limitat a dir que les declaracions de Tardà són una opinió que “respecta enormement”.

També se l’ha interrogat sobre si el PSOE li ha traslladat que voldrien celebrar la investidura durant la setmana del 16 de desembre, però Rufián ha respost tan sols que “el que digui o no digui el PSOE ha de quedar en els equips de treball”, i que “el soroll, les declaracions i les piulades són contraproduents”.

“No ens veuran taquigrafiar les reunions, ni en un mitjà de comunicació ni a les xarxes, perquè seria una falta de respecte i la millor manera que tot es trenqui”, ha indicat Rufián, que considera “una bona notícia” que aquest dimarts hi hagi una altra reunió entre ERC i el PSOE, i creu “positiu” que els socialistes rebin també JxCat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes