Chacón demana saber a què està disposada la població per aconseguir la independència

Demana "fixar el preu" d'aconseguir la independència i si la població vol pagar-lo

Publicitat

La consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha apostat aquest dilluns per fixar el preu que pot suposar aconseguir la independència de Catalunya i preguntar a la població si està disposada a pagar-lo, però s’ha mostrat contrària a la “polarització radical”.

Així ho ha dit Chacón en una entrevista de Ser Catalunya que ha recollit Europa Press quan li han preguntat per què el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar la setmana passada a l’independentisme “escoltar atentament” unes reflexions de l’escriptor Paul Engler, que aconsella més polarització i alts nivells de sacrificis als catalans si volen obtenir la independència.

Chacón ha afirmat que fins ara existia el pensament que impulsar el moviment independentista no comporta sacrificis, no altera el dia a dia: “La pregunta que cal fer a la població és aquest preu, fixar-lo, i preguntar si estem disposats a pagar-lo”.

“És obvi que l’Estat no deixa marge per actuar tal com correspondria. Haurem de fer aquestes dues preguntes. En la polarització radical no hi estic d’acord”, ha asseverat la consellera, que ha apostat per compatibilitzar la preservació de l’economia productiva amb la denúncia de la vulneració de drets i llibertats fonamentals.

Publicitat

Frustracions i nou full de ruta

Sobre si caldria tornar a explicar a la societat tot el que ha passat i situar-la en el context actual, ha sostingut que gestionen diverses frustracions, com la “reacció desproporcionada” de l’Estat durant l’1 d’octubre o que el Tribunal de Comptes hagi citat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras per les despeses de l’1-O.

“La pressió no acaba. Aquesta frustració que ens genera no haver aconseguit els objectius. No actuar de manera unitària. Això també ens frustra a molts, no poder anar a la una”, ha dit Chacón, que ha apostat per definir un nou full de ruta.

“La societat ens demana, i ara què? Aquesta pregunta l’haurem de respondre amb claredat i sense ambigüitats”, ha assenyalat, i ha afegit que està fora de tota lògica democràtica la pressió judicial.

També ho estan, segons ella, declaracions com les del president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, en què promet portar Puigdemont a Espanya durant la campanya electoral: “Això no ens ajuda gens. La societat demana responsabilitat, claredat i una mica de coherència a tothom”.

Ha insistit en la necessitat que Catalunya sigui econòmicament forta per ser independent: “Quan atraiem una empresa a Catalunya, estic fent país. Estic enfortint el país. Cal crear ocupació per posicionar-nos en aquesta nova economia”.

Taula de negociació

Chacón també s’ha adreçat a Sánchez, a qui ha demanat coratge per asseure’s a negociar amb Catalunya en una taula: “S’estan vulnerant drets fonamentals. Això demana asseure’s i ser valents”.

“Aquesta valentia no la tindrem perquè dins de partit socialista hi ha veus que diuen: això ni somiar-ho”, ha afirmat la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes