Brussel·les es renta les mans amb les acusacions contra Borrell per vulnerar les regles de la UE per atacar Ponsatí

L'executiu comunitari recorda que el polèmic missatge va ser publicat per Borrell "en qualitat de ministre espanyol d'Exteriors"

Publicitat

La Comissió Europea creu que li correspon a les autoritats espanyoles, i no a les institucions europees, determinar si l’alt representant de política exterior de la UE, Josep Borrell, va vulnerar les regles de la UE amb la publicació a les seves xarxes socials, quan encara era ministre d’Exteriors espanyol, d’informació que podria ser confidencial sobre l’ordre europea de detenció i entrega dictada contra l’exconsellera Clara Ponsatí.

En una resposta escrita a l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, l’executiu comunitari recorda que el polèmic missatge va ser publicat per Borrell “en qualitat de ministre espanyol d’Exteriors” i no com a nou cap de la diplomàcia europea i vicepresident de la Comissió.

L’ús i accés a les dades del Sistema d’Informació Schengen (Sis) està “regulat per regles clares” i tots els Estats membres compten amb procediments establerts per determinar i controlar l’accés dels usuaris autoritzats.

Per això, Brussel·les “espera que totes les parts implicades respectin les regles aplicables, especialment tots els requeriments de confidencialitat”, apunta el document de la Comissió que trasllada la responsabilitat del control a les autoritats espanyoles.

Publicitat

El missatge a Riba l’envia la Secretaria General de la Comissió en nom dels dos presidents de l’executiu que s’han donat el relleu aquest cap de setmana, Jean-Claude Juncker, i la nova presidenta, Ursula von der Leyen.

L’eurodiputada va denunciar el novembre passat en una carta la publicació que Borrell havia fet de dades restringides en relació amb l’euroordre enviada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a les autoritats del Regne Unit.

Després de la reactivació de l’euroordre contra Ponsatí, les autoritats britàniques van qualificar de “desproporcionada” la petició d’Espanya i van sol·licitar més informació sobre el cas als seus interlocutors espanyols, a través del sistema Sirene de cooperació policial europea per a l’intercanvi d’informació sobre persones dins de l’espai Schengen.

Més tard, les mateixes autoritats britàniques van corregir la comunicació a Espanya i van afirmar que va ser un “error” fer servir la descripció de “desproporcionada” per referir-se a la petició d’entrega de Ponsatí.

És aquest segon document el que l’exministre va fer públic a través del seu compte de Twitter, tot i que posteriorment va esborrar el missatge en el qual informava que el Regne Unit havia enviat un “document de rectificació”.

En la seva carta a l’executiu comunitari, l’eurodiputada sosté que el comportament de Borrell suposa una vulneració de les normes europees, perquè ni ministres ni altres autoritats “polítiques” han de tenir accés o fer ús de les dades restringides del sistema Sirene destinat a la cooperació policial.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca