Oskaras Koršunovas: “Mentre al segle XX la propaganda actuava obertament, ara s’influeix en les persones encobertament”

El director lituà aborda l'ús de la mentida per manipular la societat a 'A man from Podolsk'

Publicitat

El director lituà Oskaras Koršunovas ha trobat en el debut teatral del premiat escriptor rus Dmitry Danilov, ‘A man from Podolsk’, l’excusa per reflexionar sobre l’ús de la mentida per manipular la societat. L’obra, que arriba aquest dissabte al Temporada Alta per primer cop a l’Estat, parteix d’un interrogatori policial, a priori comú, per posar el focus en la distància entre la propaganda i la informació en l’època de la postveritat i en com el poder utilitza la mentida per manipular els ciutadans. En una entrevista a l’ACN, el director ha constatat la vigència del text. “Mentre al segle XX la propaganda actuava obertament, ara s’han inventat maneres encobertes d’influir en les persones”, ha asseverat.
Dmitry Danilov és un dels escriptors russos actuals més populars, reconegut pels seus retrats periodístics de la Rússia de províncies, on els vells costums soviètics conviuen amb els nous. L’obra, que Koršunovas descriu com una “salutació irònica de Danilov al sistema”, és el relat d’un estrany interrogatori policial que ha fascinat Oskaras Koršunovas, i que compara la història d’un home que somia viure a Amsterdam amb un argument proper a ‘Matrix’.

Una sàtira sobre la burocràcia que es transforma en un conte de terror sobre realitats paral·leles i amors patris. La novel·la russa explica la història d’un home normal de la petita ciutat de Podolsk, que es troba de sobte en una comissaria. L’interroguen, però ni ell ni els policies saben per què. “Ni amb la força, ni amb les porres, sinó amb un discurs intel·lectual del seu nivell, ell està forçat a veure el món mitjançant les maneres inventades especialment per a ell”, ha reblat el director.

Aquesta comèdia amb elements d’humor absurd ha esdevingut un èxit a Rússia. Reflecteix la situació social i la incertesa d’un país on les lleis i la seva interpretació poden canviar, com afecta en la societat actual la propaganda i la informació en aquesta època de postveritat i com s’utilitza la mentida per canviar la visió de la ciutadania.

Precisament un dels aspectes més interessants és veure “com evoluciona” el protagonista i com està forçat a canviar la seva visió de la vida. En aquest sentit, perquè ell esdevingui “positiu” se l’ha de convèncer “que és un perdedor”, i serà llavors quan se li pot canviar la seva visió del món a través del “diàleg pseudoliberal”.

Publicitat

En una entrevista a l’ACN, Koršunovas reconeix que recentment li interessa la “realitat paral·lela” i la relació que aquesta té amb la realitat. “La realitat paral·lela està feta per la ideologia i per la propaganda en la seva essència, és la realitat que ens transmeten des de dalt els polítics”, ha precisat. En l’obra, segons el director, es descobreix la violència i la propaganda suaus en una realitat que està “sent reconstruïda” i al protagonista se li dona la visió “exemplar de la seva vida”.

Al seu entendre, tothom viu en “la il·lusió de la llibertat”. “Les nostres opinions no són creades pels mitjans de comunicació, sinó per les xarxes socials, perquè els mitjans ja no compleixen la seva funció essencial”, ha afegit. En aquest sentit, està d’acord amb Bauman que les xarxes socials i internet, lluny d’ajuntar persones, “les han separades i tothom viu en la seva bombolla”. A l’interior, afegeix, hi tenim molt poca informació. “Quan ja no hi ha memòria, perdem la capacitat de pensar. I llavors és quan som molt susceptibles a tot tipus de propaganda”, ha recordat .

El director lituà també ha agraït la fidelitat que el Temporada Alta ha demostrat a la seva feina, que creu que és un “estímul molt gran per a un artista”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca