Borrell no considera ERC un partit progressista

"Amb aquests comportaments no els qualificaria de progressistes. El nacionalisme irredempt està lluny d'una posició progressista"

El ministre d’Afers Exteriors, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, ha assenyalat aquest divendres que no considera ERC com una força progressista, però ha admès que l’aritmètica parlamentària “és la que és” i s’ha referit a la responsabilitat del PP per facilitar la formació de govern.

Publicitat

“Amb aquests comportaments no els qualificaria de progressistes. El nacionalisme irredempt està lluny d’una posició progressista”, ha subratllat el ministre socialista en una entrevista a Onda Cero, recollida per Europa Press.

Borrell ha admès que la situació política que es viu a Espanya és “anòmala”, perquè la investidura depèn de la posició que adopti un partit independentista que té el seu líder condemnat per sedició. No obstant això, ha assenyalat que la situació “és la que és” i l’aritmètica parlamentària exigeix que algun partit s’abstingui.

“Si no es volen repetir les eleccions cal investir un govern i per a això cal que algú s’abstingui, si el PP no ho vol fer, caldrà veure si ho vol fer cap altre. Ens agradarà més o menys, però és el que hi ha”, ha reiterat Borrell, i ha demanat “no buscar tres peus al gat” a la situació.

En aquest punt, ha dirigit els seus comentaris al PP, al qual ha blasmat que critiqui l’acostament del PSOE a ERC per a la investidura, però que tampoc no ofereixi una alternativa. “Per què el PP, que tant es queixa que els independentistes tinguin una influència decisiva, no la facilita?”, s’ha preguntat, en referència al partit de Pablo Casado.

Així, ha criticat que els populars incideixin en la seva negativa a facilitar la investidura de Sánchez i ha insistit que permetre la formació de govern no és el mateix que defensar-lo. També ha recordat, en al·lusió a la negociació amb ERC: “en situacions de monopoli els preus pugen, quan hi ha alternatives els preus baixen”.

Cap acord serà fora de la constitució

En tot cas, ha defensat que les negociacions es fan sempre amb actors amb els que es discrepa i els acords s’han de buscar amb “els que no s’està d’acord”.

En concret sobre les negociacions entre el PSOE i ERC, ha assenyalat que “discrepen molt en moltes coses”, i ha indicat que els independentistes faran el que considerin pertinent per als seus interessos partidistes. “Si ho fan no ho faran per fer-li un favor a Espanya, però independentment de les seves raons necessitem un govern”, ha explicat.

“A quin preu?”, s’ha qüestionat Borrell, “això es parlara, però el que ha quedat clar és que cap acord pot fer-se fora del marc constitucional”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes