Junqueras trenca la unanimitat del TC

El ple del Tribunal Constitucional desestima el recurs d'empara del líder d'ERC contra la decisió de mantenir-lo empresonat però ho fa, per primera vegada, dividit

Publicitat

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara d’Oriol Junqueras contra l’ordre de mantenir-lo en presó preventiva. Nou dels membres del ple han avalat la decisió que va prendre el 5 de gener de 2018 el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va confirmar la mesura cautelar dictada per la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela el 4 de desembre de 2017. La decisió sobre el líder d’ERC ha trencat la unanimitat del ple amb tres magistrats contraris. Fernando Valdés Dal-Ré, Juan Antonio Xiol Ríos i María Luisa Balaguer Callejón han emès un vot particular discrepant amb l’aval de la presó preventiva. La sentència aprovada al ple del TC aquest dijous ha estat redactada pel president del TC, Juan José González Rivas.

A la sentència, González Rivas argumenta que les decisions judicials que qüestiona la defensa de Junqueras compleixen amb les exigències constitucionals de previsió legal, finalitat legítima i proporcionalitat, segons una nota informativa del TC. El ple del TC ja va estar deliberant sobre la sentència a la reunió de dimecres. La resolució encara no s’ha fet pública i es notificarà els pròxims dies.

Entre els nou vots a favor, n’hi ha un de concurrent del magistrat Santiago Martínez-Vares García. Això vol dir que el magistrat està a favor de desestimar el recurs de Junqueras però no coincideix amb l’argumentació de la sentència.

Així doncs, el ple del TC rebutja que s’hagin vulnerat els drets fonamentals a la llibertat ideològica i d’expressió, a la tutela judicial efectiva en la seva vessant d’accés al recurs, del dret a la presumpció d’innocència i a la vida familiar de Junqueras. També veu “prematura” la impugnació del dret al jutge ordinari predeterminat per llei.

Publicitat

A més, la sentència també desestima que s’hagin vulnerat el dret a la llibertat personal, l’aplicació de la presó provisional, a la participació i representació polítiques i accés a càrrec públic i drets a la defensa i a la legalitat penal.

Un segon recurs pendent

El ple del TC encara té pendent aprovar una sentència sobre un altre recurs de l’exvicepresident del Govern contra la decisió de Llarena d’impedir que Junqueras assistís a la sessió constitutiva del Parlament el gener de 2018. La ponència d’aquesta resolució correspon al magistrat progressista que s’ha mostrat contrari a la decisió d’avalar la presó preventiva, Juan Antonio Xiol.

A l’esborrany de la sentència i, a diferència de la decisió presa aquest dijous per la majoria del ple del TC, Xiol hauria optat per estimar el recurs de Junqueras i defensar que s’hauria d’haver concedit un permís al líder d’ERC.

Unanimitat trencada

És el primer cop que es trenca la unanimitat del ple del TC en un recurs relacionat amb el procés independentista. Fins ara, els dotze magistrats del Tribunal Constitucional havien consensuat posicions en una mateixa sentència però amb el vot particular dels tres magistrats que sí veuen vulneració de drets s’ha acabat amb aquesta dinàmica.

Tanmateix, no és el primer cop que es trenca la unanimitat amb una decisió relacionada amb Catalunya, ja que la setmana passada quatre magistrats van pronunciar-se en contra d’avalar que la Generalitat la competència de la Generalitat per regular al codi civil els contractes de compravenda i permuta.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca