Espanya gasta en salut menys que la mitjana de la Unió Europea

La CE detecta una "inquietud creixent" a l'Estat per "l'escassetat de metges i infermers"

Publicitat

Espanya gasta en salut menys que la mitjana de la Unió Europea, però té l’esperança de vida més alta del bloc. En el seu darrer informe sobre els sistemes de salut al club europeu, la Comissió Europea remarca que l’estat espanyol va destinar un 8,9% del seu PIB a la despesa sanitària, un percentatge inferior a la mitjana de la UE del 9,8%. La CE reconeix que a Espanya la mortalitat per causes evitables és menor que a molts països europeus reflectint “l’existència de polítiques sanitàries sòlides i l’eficàcia del sistema sanitari en el tractament” de malalties. Tot i això, alerta d’una “inquietud creixent” a l’Estat per “escassetat de metges i infermers”.

Malgrat que han augmentat el nombre d’empleats de la sanitat públic, la CE assegura que “una part important” tenen contractes temporals fent créixer “la taxa de rotació del personal”. L’informe europeu detecta una especial preocupació per la manca de nous metges de família, ja que molts s’aproximen ja a l’edat de jubilació.

“L’elaboració de polítiques d’educació i capacitació mèdica més coherents s’ha vist obstaculitzada per la falta d’una visió clara i compartida entre les autoritats educatives i sanitàries”, afirma.

D’altra banda, la CE també veu amb preocupació l’augment de l’obesitat a Espanya perquè creu que pot “entorpir els avenços en la reducció de la mortalitat cardiovascular”. Un de cada sis adults pateix obesitat, un increment respecte al 2001, quan només en tenia un de cada vuit.

Publicitat

La CE considera “modest” l’efecte de les polítiques engegades pel govern espanyol per combatre aquesta malaltia.

Situació a la UE

Pel que fa al conjunt de la UE, l’executiu europeu alerta que els dubtes sobre les vacunes són una “gran amenaça per a la salut pública” a tota Europa. Així, reclama millorar els coneixements en salut, combatre la “desinformació” i implicar a metges i infermers.

L’informe també avisa que persisteixen les dificultats dels més pobres a Europa per tenir assistència mèdica. Les llars amb rendes baixes tenen cinc vegades més probabilitats de tenir necessitats mèdiques no satisfetes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes