El CNI avisa que ha detectat vulnerabilitats a l’app de Tsunami Democràtic

El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha detectat que l’aplicació mòbil de Tsunami Democràtic és vulnerable i pot comptar amb esquerdes que permetin actuar a les forces i cossos de seguretat de l’Estat per desmuntar aquesta plataforma independentista.

Publicitat

Així ho ha revelat aquest dimecres Javier Candau, sotsdirector del Centre Criptològic Nacional (CCN), organisme adscrit al CNI, durant una roda de premsa en la qual ha presentat les XIII jornades sobre ciberseguretat que se celebraran els propers 11 i 12 de desembre a Madrid.

Segons ha reconegut, Internet ofereix moltes eines per treballar des de l’anonimat o difondre missatges a gran velocitat. No obstant això, ha negat que l’app de Tsunami Democràtic sigui invulnerable. “Jo no em preocuparia massa”, ha confiat acompanyat pel seu cap de ciberseguretat, Pablo López.

Candau ha explicat que l’aplicació de Tsunami es basa en ‘retroshare’, un programari que permet intercanviar comunicacions de xarxa xifrades. Però no és l’únic mitjà al qual recorre el moviment independentista per difondre les seves crides a la mobilització, perquè també ho fa a través de xarxes d’ús massiu com Telegram.

Investigació a l’Audiència Nacional

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, que instrueix la causa secreta sobre la presumpta activitat terrorista de nou membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR), té oberta també una línia d’investigació contra la plataforma Tsunami Democràtic. La seva primera mesura va ser ordenar el tancament de les pàgines web i perfils a les xarxes socials en el marc d’unes diligències per delicte de terrorisme.

En el moment del seu naixement, Tsunami Democràtic va ser ‘saludat’ per diferents dirigents polítics independentistes, entre ells l’expresident català fugit a Bèlgica Carles Puigdemont i el seu successor, Quim Torra. La primera acció amb repercussió va ser la convocatòria de la protesta en l’aeroport del Prat de Barcelona el 14 d’octubre, el mateix dia que va sortir la sentència condemnatòria contra els líders del procés.

Després des de Tsunami Democràtic s’han convocat altres talls de carreteres i sabotatges contra infraestructures com les estacions de tren, tot i que l’última de més rellevància va ser la que es va desenvolupar al pas fronterer de la Jonquera (Girona) entre l’11 i el 13 de novembre.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dir quan es van iniciar les protestes en rebuig a la sentència del procés que els incidents violents a Catalunya estaven “protagonitzats per grups minoritaris molt organitzats, amb un comandament i una estratègia evident”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes