Els europeus gasten en drogues uns 30.000 milions d’euros l’any

El cànnabis representa gairebé el 40% del mercat, seguit de la cocaïna (31%) i l'heroïna (25%)

Publicitat

Els ciutadans de la Unió Europea gasten en drogues uns 30.000 milions d’euros l’any, el que representa el mercat més lucratiu per a les organitzacions criminals del bloc europeu. El cànnabis representa gairebé el 40% del mercat, seguit de la cocaïna (31%), l’heroïna (25%) i les amfetamines i l’MDMA (5%), segons l’últim informe conjunt de l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies i Europol. Aquest també alerta d’una l’escalada de violència” en el mercat de la droga a la UE. Un “fenomen significatiu” de violència i intimidació generada pels nous models de distribució i per un major ús de les armes de foc de les màfies.

L’informe constata que la disponibilitat dels estupefaents a la UE continua sent “molt alta” i hi ha un accés més fàcil a “una gran varietat de productes de gran puresa i potència”. Així, els dos organismes europeus avisen que el mercat de la droga està cada cop “més connectat globalment i habilitat tecnològicament”.

En aquest sentit, les màfies estan explotant les oportunitats que proporciona la digitalització. Per exemple cada cop utilitzen més Internet, el Darknet, les aplicacions mòbils o les xarxes socials per vendre drogues.

Més producció

Publicitat

D’altra banda, l’informe també atribueix l’abundància d’estupefaents a Europa als alts nivells de producció internacional i europea. La producció de cocaïna a Sud-amèrica i d’heroïna a l’Afganistan estan en els seus màxims històrics, mentre que Europa és un dels principals productors de cànnabis i drogues sintètiques i, fins i tot, un proveïdor mundial d’MDMA i amfetamina.

L’Estat, punt d’entrada

Com a estat fronterer amb el nord d’Àfrica, Espanya manté un paper rellevant en el tràfic de cànnabis i cocaïna a Europa. Així, és un dels punts principals d’entrada de resina de cànnabis a la UE, juntament amb els Països Baixos.

L’estat espanyol també és una de les vies més importants per on arriba la cocaïna al vell continent, a més d’Holanda i Bèlgica. Els tres estats són els centres de distribució més destacats d’aquest estupefaent.

Pel que fa a l’heroïna, si bé Holanda és el punt neuràlgic a la U

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca