Diputats flamencs reclaman que l’ambaixada espanyola a Bèlgica comparegui al parlament flamenc per parlar de Catalunya

Demanen que parli de manera "oberta" i "transparent"

Publicitat

El partit nacionalista flamenc, l’N-VA, ha rebutjat reunir-se amb l’ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, i li ha reclamat parlar de la situació a Catalunya de manera “oberta” i “transparent” al parlament flamenc. Des de l’ambaixada confirmen que van rebre una carta de “queixa” de tres diputats flamencs i que, per això, Larrotcha els va convidar a un esmorzar privat per discutir l’afer català, però que encara no han rebut resposta. Un dels tres, Karl Vanlouwe, assegura en declaracions a l’ACN que l’N-VA no “participarà en cap reunió informal” fins que la representant espanyola no vagi a la cambra flamenca.
“Ambaixadors d’altres països han vingut al parlament flamenc, però desafortunadament no l’espanyola”, lamenta.

Vanlouwe va ser un dels impulsors de la resolució aprovada per unanimitat al parlament flamenc arran de la condemna del Tribunal Suprem als líders independentistes. El document exigia al ministre-president de Flandes, Jan Jambon, que reclamés explicacions a l’ambaixadora espanyola.

Els equips de Larrotcha i Jambon ja estan en contacte per mantenir aquesta trobada en les pròximes setmanes, però encara no s’ha concretat una data per qüestions d’agenda.

Tot i negar-se a mantenir una reunió amb Larrotcha a porta tancada, Vanlouwe espera que Jambon i Larrotcha sí que ho puguin fer. El diputat flamenc espera que el missatge de la representant espanyola en aquesta trobada sigui que el govern espanyol està disposat a iniciar un “diàleg” amb Catalunya.

Publicitat

Carta de Larrotcha

A principis de novembre, l’ambaixadora va contestar per carta a les queixes dels tres diputats de l’N-VA per la “sentència desproporcionada” del Tribunal Suprem contra els independentistes. A la missiva, Larrotcha critica que aquestes afirmacions són “injustes, esbiaixades i que no representen” l’estat espanyol.

Si bé afirma que no pot comentar la sentència de l’1-O per la separació de poders, Larrotcha defensa que “desobeir el Tribunal Constitucional, aprovar lleis per derogar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia i fer un referèndum il·legal” és “un delicte”. “No han estat condemnats per les seves idees polítiques”, destaca.

Defensa de la reacció policial

D’altra banda, Larrotcha explica a la carta que les protestes a Catalunya han resultat “violentes en molts casos”, causant ferits entre els ciutadans i més de 300 membres de les forces de seguretat.

“L’Estat ha respost amb un nivell moderat i proporcional davant la magnitud del repte de seguretat i d’ordre públic generat per activistes independentistes violents, que inclús han intentat pertorbar serveis públics bàsics com el transport aeri”, afirma.

A més, Larrotcha felicita la policia espanyola i els Mossos d’Esquadra per “protegir els drets de la majoria de catalans que estan en contra de la independència i que han patit la violència dels extremistes”.

“Hem vist les imatges a la televisió i és una violència inacceptable en un estat democràtic de la UE”, replica Vanlouwe.

Tot i defensar l’actuació policial, Larrotcha garanteix que les denuncies per mal ús de la força policial seran “degudament investigades” i es portaran a la justícia si estan fonamentades.

“Espero que a Bèlgica (i també a Flandes) es respecti la democràcia espanyola i l’estat de dret igual que nosaltres a Espanya respectem Bèlgica i el seu sistema democràtic”, rebla la diplomàtica al final de la carta.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca