El facilitador de la pau a Colòmbia carrega contra la repressió: “La presó no és la solució a Catalunya”

Henry Acosta diu que en els propers mesos es reunirà amb dissidents de les FARC per desdir-los d'insistir en el combat

Publicitat

El facilitador de l’acord de pau que van firmar al 2016 el govern de Colòmbia i les FARC, Henry Acosta, ha dit que enviar a la presó als líders independentistes catalans no és la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. En una entrevista a l’ACN, Acosta ha remarcat la necessitat que les parts seguin a parlar a partir de “dos grans pilars” que van ser claus a Colòmbia: “credibilitat i confiança”. Així mateix, ha afegit que en la negociació “han de cedir interessos” perquè fructifiqui i s’arribi a l’acord per poder viure en pau. Acosta ha estat a Mollerussa on ha rebut el Premi Ànima i ha avançat que en els propers mesos es reunirà amb dissidents de les FARC per traslladar-los la necessitat de desdir-se de l’aposta pel combat armat.

Quan faltaven pocs dies que el govern colombià i les FARC firmessin l’acord de pau, un dels màxims responsables d’aquest acord, Henry Acosta, visitava Catalunya per fer campanya a favor de la pau al seu país. Era el 2016 i Acosta va ser rebut al Parlament per l’aleshores presidenta Carme Forcadell i també pel conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. Acosta ha afirmat amb rotunditat que “no hauria d’haver passat” que Forcadell i Romeva, així com la resta de consellers i líders socials, haguessin estat enviats a presó i condemnats pel referèndum de l’1-O. ”Cal seure a parlar sense insistir en qui són els bons i qui els dolents”, assenyala Acosta, que també recorda que tot i que “és complicadíssim” situacions així són “solucionables” tal com ha passat a Colòmbia.

Segons Henry Acosta, cal tenir en compte “dos grans pilars” per seure a recolzar: “la credibilitat i la confiança”. Igualment, també posa de manifest la necessitat de “cedir interessos” entre les dos parts per arribar a un acord que possibiliti “viure en pau i començar a treballar en el desenvolupament social i econòmic”. En aquest sentit, Acosta també veu bé la possibilitat de buscar intermediaris que ajudin a arribar a l’acord entre Catalunya i Espanya, tal com va fer ell a Colòmbia i aposta per fixar una agenda per començar a resoldre la situació. Acosta està convençut que al final el diàleg entre les dos parts hi serà, perquè “si es fa a les males”, com ara, “ningú ho aguantarà”.

Converses en breu amb dissidents de les FARC

Publicitat

Henry Acosta ha avançat a l’ACN que té previst reunir-se amb els comandaments que estan al càrrec d’algunes de les guerrilles més importants de dissidents de les FARC que encara aposten per la lluita armada i estan en contra de l’acord de pau. Ho farà després que l’hagi escrit un dels dissidents més importants que acompanya Iván Márquez, i Acosta ja ha demanat autorització al president de Colòmbia, Iván Duque, per poder-hi anar a conversar, “però no per ser facilitador”.

Acosta confia que aquesta trobada pugui tenir lloc entre el desembre o el febrer i traslladarà als dissidents la necessitat que no insisteixin en la seva proposta de combatre perquè es faci una Assemblea Constituent que obligui a la implementació de l’acord final i determini que Colòmbia sigui un país socialista. Acosta considera, en aquest sentit, que els dissidents s’han d’oblidar d’aquest paràmetre perquè “el món globalitzat no permet països socialistes”.

“El que passa a Bolívia és lamentable”

Preguntat sobre la situació que viu Bolívia després de la fugida a l’exili del president Evo Morales, Henry Acosta assegura que “és lamentable” la situació que considera conseqüència dels “interessos econòmics” de tercers. En aquest sentit, assenyala que “no és un secret” el recent descobriment a Bolívia dels seu potencial mundial en liti i ho relaciona directament amb el fet que setmanes després es “tombi” al seu president perquè es nega a “entregar aquesta producció”. Segons Acosta, això demostra que el món segueix girant al voltant de la necessitat de “fer coses a la brava i sense negociar”.

Premi Ànima Ciutat de Mollerussa 2019

Henry Acosta ha estat a Mollerussa aquest divendres per rebre el Premi Ànima Ciutat de Mollerussa 2019, de la mà de l’ONG Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran i de l’Ajuntament de la ciutat. Acosta ha dit que és un “honor” que hagin pensat en la seva persona per aquest premi i ha assegurat que és una “distinció” que quan es va donar a conèixer que la rebria va ser “molt destacada” a Colòmbia. De fet, Acosta assenyala que al seu país no li han fet cap reconeixement per la seva tasca com a facilitador de l’acord de pau i ha destacat que el president Duque li va escriure un correu electrònic aquest dijous per dir-li que era un “reconeixement molt merescut”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca