Alliçonada de Ximo Puig contra Sánchez perquè agafi el telèfon: “S’ha de començar pel principi, per parlar”

El president valencià marca els límits de la Constitució i l'Estatut en aquest diàleg: "Fugir de la legalitat és fugir de la realitat"

Publicitat

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, s’ha mostrat partidari que el líder del PSOE i vencedor dels comicis el 10-N, Pedro Sánchez, agafi el telèfon al president de la Generalitat, Quim Torra. “Clar, sí, per suposat”, ha assegurat aquest dissabte Puig als micròfons de Catalunya Ràdio. “S’ha de començar pel principi, per parlar”, ha matisat el president valencià, que ha marcat però els límits de la Constitució i l’Estatut en aquest diàleg. “Fugir de la legalitat és fugir de la realitat”, ha avisat Puig. En paral·lel, el president de la Generalitat Valenciana ha apostat clarament perquè el PSOE explori un acord amb ERC en detriment de Cs. “Jo crec que els electors ja han decidit i hi ha una majoria progressista en un escenari complicat, tot i que no és per tirar coets. I el que ha passat amb Cs és prou definitori”, ha reflexionat en veu alta Puig.

“No se’ls està demanant cap adhesió”

El president valencià ha volgut deixar clar als partits independentistes que “no se’ls està demanant l’adhesió a cap govern”. “Només se’ls demana que facilitin d’una manera pragmàtica un govern que sempre serà millor que un de dretes”, ha assenyalat Puig, que s’ha mostrat prudent en la rapidesa d’aquestes negociacions amb ERC o JxCat: “No s’han d’esperar resultats el primer dia, cal tenir paciència. Cadascú ha de plantejar allò que cregui convenient i els límits son el que marca la legalitat”, ha insistit el cap de la Generalitat Valenciana. “En aquests moments, no hi ha alternativa a tot el que està promovent l’aliança entre els socialistes i Podem. L’únic que hem de decidir és si es facilita que hi hagi govern o si volem unes terceres eleccions”, ha recalcat Puig, que ha titllat “d’opinions respectables” les crítiques al pacte PSOE-UP de barons socialistes com García-Page o Rodríguez Ibarra.

Finalment, el president de la Generalitat Valenciana ha recordat que ell mateix governa amb Compromís al País Valencià. “Tinc un vicepresident de Podem i dormo ben tranquil”, ha ironitzat Puig. “Certament el que cal buscar és un acord de govern no limitat a programes estrictes i tenir una mirada molt més integradora. Els governs han de governar per a tots els ciutadans i, per això, he críticament obertament al senyor Torra”, ha conclòs el president valencià.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes