El Mediterrani segons Bosch: incomunicació aïllada o sortida d’esperança?

El conseller d'Acció Exterior diu que cal que Catalunya entri en una "segona època daurada de capitalitat mediterrània"

El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha demanat “més diàleg també amb la UE” i, en especial, amb la Comissió Europea, en la nova etapa que encapçalarà Ursula von der Leyen. En una conversa sobre la Unió al Palau de la Generalitat, ha reclamat poder parlar amb “tots els comissaris europeus”, inclòs qui encapçalarà la diplomàcia de Brussel·les, Josep Borrell. En aquest sentit, ha lamentat no haver “aconseguit” parlar-hi en la seva època de ministre espanyol. Bosch també ha reclamat que la Generalitat no hagi de “fer escala a Madrid” per parlar amb la UE i ha destacat la voluntat que Catalunya entri en una “segona època daurada de capitalitat mediterrània”, però “sense campanyes militars, sinó de pau”.
Bosch ha demanat “més relació” amb la Comissió Europea i els seus membres i ha dit que tot i que ha “parlat” amb alguns comissaris, voldria fer-ho amb tots. La Comissió Europea no rep al Govern, com a mínim de manera oficial i pública, des de l’etapa d’Artur Mas com a president de la Generalitat. El conseller també s’ha mostrat interessat a reunir-se amb Borrell, tot i que, segons ell, en una conversa telefònica quan era ministre, l’encara ministre en funcions li va dir: “Tu i jo no tenim res a parlar”. Segons Bosch, “aquesta no és l’actitud sobretot entre adversaris polítics”, amb qui “cal parlar”.

D’altra banda, el titular d’Acció Exterior ha demanat “tenir veu pròpia” a Brussel·les i ha dit que “no té cap sentit” que la Generalitat hagi de “passar per Madrid” per parlar amb la UE de qüestions en les quals ja té competències, i ha posat l’exemple d’Agricultura.

Bosch també ha expressat que el seu departament té vocació mediterrània, i en aquest sentit ha demanat participar en debates com ara el de la crisi humanitària. A més, ha destacat la importància de la Unió per la Mediterrània, alhora que ha demanat ajuda perquè el seu impacte “no sigui tan discret”.

Durant la conversa, també ha afirmat que “hi ha símptomes greus” que Europa “està anant en la direcció oposada” de l’esperit dels seus fundadors, però també ha cridat a “l’esperança” ja que, tot i l’ascens de l’euroescepticisme, segons ell també han pujat partits europeistes com els verds. Bosch ha cridat a combatre “la noció equivocada que la UE és una màquina de malbaratar diners”, però alhora ha insistit en la necessitat d’un pressupost comunitari, de més “sobirania” per l’Eurocambra i més “participació” de la ciutadania.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

JxCat i ERC demanen al Parlament que exigeixi al Govern central que situï el dèficit en l’1%

JxCat i ERC han presentat una proposta de resolució conjunta al Parlament, que demana que la cambra catalana exigeixi al Govern central que revisi...

El moment Puigdemont

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont preveu anunciar en breu la creació d'un nou partit i trencar així amb el PDeCat davant el bloqueig...

Cuixart insisteix que va fer “el que havíem de fer!

El líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, s'ha refermat en les seves actuacions just després de conèixer que les juntes de tractament de les presons han...

El Govern obre tres centres d’atenció a les víctimes de la violència masclista

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat obrirà tres serveis d'intervenció especialitzada (SIE) per a dones en situació de violència...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca