Dilluns 09 Desembre, 2019
eyJsYW5kc2NhcGUiOiJNyVMiLCJwb3J0cmFpdCI6Ik3pcyJ9

  Barcelona evita l’exclusió social dels joves migrats sense referent adult

  L’Ajuntament de Barcelona ha “enfortit” alguns dels serveis municipals davant l’augment de les arribades de nens i joves sense cap referent adult a la ciutat, i també ha dotat de més recursos els dispositius que atenen aquests joves quan són majors d’edat per evitar-ne l’exclusió social.

  En declaracions a la premsa, la comissionada d’Acció Social de Barcelona, Sonia Fuertes, ha alertat que el 45% dels joves que atén la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia) té 17 anys, cosa que pot provocar que en breu quedin “desprotegits” i acabin recorrent a serveis municipals.

  El Servei de Detecció i Intervenció (SDI), que l’any 2018 va atendre 555 adolescents i joves, preveu incorporar un coordinador, passar de sis a 14 educadors, incorporar dos psicòlegs, un advocat, un servei de traducció i dos tècnics per al tractament de dades.

  En el cas del Servei de Gestió de Conflictes (SGC), que treballa davant situacions de conflicte de convivència a l’espai públic de la ciutat, s’ha passat de 19 a 25 professionals, i incorporarà un servei complementari per donar resposta a “imprevists que requereixin actuació d’intensitat” de 4.000 hores anuals.

  Fonts municipals han detallat que a finals de juny de l’any 2019, el sistema de protecció de menors de la Generalitat tenia en tutela 4.203 menors sense referent familiar, i Barcelona acull en centres que gestiona la Dgaia el 20% d’aquests joves.

  JOVES QUE DORMEN AL CARRER
  Les mateixes fonts han detallat que el Servei d’Inserció Social en Medi Obert (SISMO), que contacta amb persones que dormen al carrer a Barcelona, ha detectat un increment de la proporció de joves d’entre 18 i 25 anys que es troben en aquesta situació.

  L’any 2016, els joves d’aquestes edats representaven el 3,88% del total de les persones sense llar, mentre que el 2018 ja eren el 6,24%, i, entre els mesos de gener i setembre del 2019, el 9,22%.

  Entre els 292 joves detectats durant el 2018 pel SISMO hi ha persones que es troben al carrer puntualment abans d’accedir a un recurs, d’altres que es troben de pas per la ciutat, i alguns que encara no han contactat amb la seva “xarxa de suport”.

  Pel que fa als orígens geogràfics de les persones de fins a 30 anys amb què ha contactat el SISMO indica “una important sobrerepresentació” dels homes d’origen magrebí –un 36% procedeix de l’Àfrica del nord i del Marroc–.

  EQUIPAMENTS MUNICIPALS
  La presència de joves en situació d’exclusió residencial a la ciutat no només es percep al carrer, perquè els equipaments municipals també han registrat un augment significatiu de persones ateses d’entre 18 i 25 anys, un espai que adverteixen que no és el més “idoni” per atendre’ls.

  Destaquen en aquest sentit els centres de primera acollida, on les persones d’entre 18 i 25 anys només representaven el 7,5% del conjunt de residents l’any 2015, mentre que el 2019 ja són un 22,3% del total.

  Als menjadors socials, els menors de 25 anys representaven un 10,9% del total el 2015, mentre que aquest 2019 en representen un 21,4%. Als centres de dia, s’ha passat del 5,9% al 14,1% i, entre els allotjats d’emergència en pensions, l’augment és del 7,5% al 13,7%.

  REVISIÓ NORMATIVA
  En aquest sentit, el consistori alerta que dirigir els joves a aquests serveis comporta “escasses possibilitats de regularitzar la seva situació”, cosa que, en la majoria de casos, significa la seva exclusió social.

  En aquesta línia, es proposa la revisió normativa i agilitació de processos per a la seva incorporació en el mercat laboral, reforçar l’acompanyament en la transició a la vida adulta i generar recursos a tot Catalunya per evitar la mobilitat forçada cap a Barcelona, entre d’altres.

  6,117FansM'agrada
  1,044SeguidorsSeguir
  15,583SeguidorsSeguir

  Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

  La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

  Tanca