El Tribunal de Comptes Europeu constata que el programa de reubicació de refugiats de la CE no ha assolit els objectius

Els auditors recriminen que només s'han reubicat uns 35.000 demandants d'asil a Grècia i Itàlia dels 160.000 promesos

Publicitat

El Tribunal de Comptes Europeu ha constatat que el programa de reubicació de refugiats impulsat per la Comissió Europea no ha assolit els objectius i només “parcialment” reduir la “pressió” sobre Grècia i Itàlia. Els auditors europeus han recriminat en un informe publicat aquest dimecres que només s’han reubicat uns 35.000 demandants d’asil a Grècia i Itàlia dels 160.000 promesos inicialment i dels 98.000 finalment acordats pels estats de la Unió Europea. Segons el Tribunal persisteixen els llargs terminis de tramitació i el retorn d’immigrants “irregulars” continuen sent “escassos i problemàtics”.

Finançat amb més de 700 milions d’euros, el programa de reubicació obligatori es va fer entre el 2015 i el 2017 i va significar el trasllat a altres països del bloc d’un 4% dels demandants d’asil d’Itàlia i el 22% de Grècia. El Regne Unit i Dinamarca no hi van participar i Hongria i Polònia no van reubicar cap refugiat, incomplint les seves obligacions.

Per això, els auditors exigeixen a l’executiu europeu i als estats que “intensifiquin” els esforços per complir amb els objectius marcats en la política d’asil de la UE.

El Tribunal de Comptes també alerta que la situació als punts d’arribada de refugiats i immigrants a Grècia continua sent “extremadament crítica”, especialment per la manca de capacitat dels camps i la presència de menors no acompanyats. En aquest sentit, lamenta que l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres (Frontex) desplegués més personal a Itàlia on centres d’arribada estaven “gairebé buits”.

Publicitat

Retorns

Els auditors destaquen que les persones retornades als seus països d’origen són “molt inferiors” a les decisions de retorn adoptades. Ho atribueixen als “lents” procediments d’asil, la manca de sistemes integrats de gestió de retorns o “la fuga dels immigrants” un cop rebutjat la petició de protecció internacional.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca