El missatge optimista de Comín sobre les euroordres

"Si el TJUE fa seva la posició de l'advocat general, tindrà conseqüències bastant clares sobre l'euroordre"

Publicitat

L’exconseller Toni Comín creu que si el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) “fa seva la posició de l’advocat general” sobre la immunitat d’Oriol Junqueras això pot tenir “conseqüències bastant clares sobre l’euroordre”. Després que l’advocat general del TJUE hagi defensat que la condició d’eurodiputat s’adquireix només pel vot dels ciutadans i no està “supeditada” a cap tràmit, Comín, eurodiputat electe juntament amb Junqueras i Carles Puigdemont, diu en declaracions a l’ACN que una sentència de la justícia europea que reconegui la seva condició d’eurodiputat i la immunitat que se’n deriva pot ser un element important per rebatre l’euroordre.

“Hem rebut l’opinió de l’advocat general amb molt interès i d’una manera molt positiva”, subratlla Comín, que reivindica que els arguments de l’advocat general del TJUE són “com dos gotes d’aigua” a aquells que ell i Puigdemont exposen en la demanda contra l’Eurocambra davant el Tribunal General de la Unió Europea per no permetre’ls assumir el càrrec. “La normativa europea diu que qui decideix si una persona és eurodiputada són els ciutadans. No pot haver cap norma nacional que pugui contradir-ho i anul·lar la voluntat dels ciutadans”, remarca.

La immunitat com a eurodiputat per rebatre l’euroordre

Després de l’opinió de l’advocat general sobre Junqueras, Comín assegura que ara la immunitat com a eurodiputat serà un nou argument per rebatre la nova petició d’extradició a Espanya. “Segurament proposarem al jutge que, si té dubtes sobre la immunitat, elevi una qüestió prejudicial al tribunal de Luxemburg”, afirma.

Publicitat

En cas que el jutge belga faci una prejudicial al TJUE, els calendaris de l’euroordre es podrien veure alterats. “El TJUE pot trigar mesos en resoldre la qüestió i l’euroordre es podria allargar molts mesos i, fins i tot, un any”, explica l’exconseller.

“L’herència enverinada” de Tajani

“La mesa del Parlament Europeu no està respectant els nostres drets”, denuncia Comín, que veu en “l’herència enverinada” de l’expresident de l’Eurocambra Antonio Tajani la causa d’una interpretació que considera “equivocada i molt sospitosa dels serveis jurídics”. “Sempre hem considerat que és per les pressions polítiques de Tajani”, diu Comín, que emfatitza en la relació de l’italià amb el PP.

Per Comín, la mesa actual del Parlament Europeu està mantenint els “criteris anteriors”, és a dir, als que hi havia en l’anterior legislatura. L’exconseller assegura, però, que entre els grups de l’Eurocambra estan trobant “comprensió” i una “adhesió bastant plena” als seus arguments.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca