La defensa de Puigdemont prepara la “munició” contra l’euroordre

"No hi pot haver extradició si tenen immunitat", alerten fonts del seu equip legal

Publicitat

La defensa de l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín veu “positiva” l’opinió de l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas de la immunitat d’Oriol Junqueras i l’utilitzarà com a “munició” per rebatre l’euroordre a Bèlgica. El seu equip legal considera “importants” les conclusions del lletrat europeu però es mostra caut perquè no són vinculants”. “Cal esperar a la sentència final”, avisen. Tot i això, creuen que si el TJUE segueix el criteri de l’Advocat, implicarà el bloqueig de l’euroordre. “No hi pot haver extradició si tenen immunitat parlamentària”, asseguren fonts de la defensa de Puigdemont i Comín citant la legislació belga.

Puigdemont i Comín també tenen un cas als tribunals de la UE pel seu escó a l’Eurocambra. Tots dos van interposar una demanda contra la cambra davant el Tribunal General de la UE per no permetre que assumissin el càrrec.

La seva defensa considera que si el TJUE segueix el criteri de l’Advocat i reconeix l’estatus d’eurodiputats a totes les persones a la llista del BOE, el Tribunal General haurà de “seguir el seu criteri” perquè es tracta d’una instància superior.

Fonts de l’equip jurídic també celebren que l’Advocat General hagi inclòs arguments a les conclusions del cas Junqueras que “coincideixen” amb els seus del cas de Puigdemont i Comín contra l’Eurocambra.

Publicitat

Conclusions de l’Advocat

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el polonès Maciej Szpunar, ha conclòs que el mandat d’eurodiputat surt “només del vot dels electors”. Szpunar ha publicat aquest dimarts la seva opinió no vinculant sobre el cas de la immunitat del líder d’ERC, Oriol Junqueras, i assegura que la condició de membre de l’Eurocambra no pot quedar “supeditada” a cap tràmit, com el jurament de la Constitució, i que és l’Eurocambra qui ha de decidir si manté o aixeca la immunitat d’un eurodiputat. A més, també avisa que un estat membre està “obligat” a abstenir-se “d’adoptar qualsevol mesura que pugui obstaculitzar els tràmits del membre del Parlament necessaris per assumir efectivament les seves funcions”.

Abast de la immunitat

La defensa de Puigdemont admet que “no queda clar” a les conclusions de l’Advocat si la immunitat parlamentària comença just l’endemà de les eleccions o uns dies després, en el moment de la publicació oficial del llistat d’eurodiputats al BOE.

“El que sí que queda clar és que la immunitat s’aplicava des del dia 14 de juny quan es va publicar el llistat al BOE, segons l’Advocat”, afirmen, recordant que Puigdemont, Junqueras i Comín sí que estaven a la llista.

L’Advocat és partidari d’una interpretació àmplia de l’abast de la immunitat parlamentària per tal que aquesta pugui aplicar abans de la constitució de l’Eurocambra, el 2 de juliol. Tanmateix, no estableix exactament en quin moment és vigent, malgrat recordar que els estats no poden posar traves als eurodiputats electes per assistir la sessió inaugural.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca