Una eurodiputada francesa carrega contra el paper de la UE amb el cas català i avisa de la deriva “molt perillosa” que està prenent l’Estat

Aubry, líder de l'Esquerra Unitària, creu que "la Unió Europea no s'està prenent seriosament el seu rol" en la crisi catalana

La colíder de l’Esquerra Unitària Europea (GUE), Manon Aubry, adverteix que “la direcció que està prenent Espanya amb l’afer català és molt perillosa”. “En democràcia, les coses es resolen a través del vot. No és normal que tres persones electes no puguin seure al Parlament Europeu ni que condemnin a tants anys de presó per convocar un referèndum”, assegura Aubry en una entrevista a l’ACN en què lamenta el paper de la Unió Europea en la crisi catalana. “No s’està prenent seriosament el seu rol en aquest afer”, diu després de recordar a la Unió Europea que “hauria de protegir els drets” de ciutadans i eurodiputats electes. “Pensis el que pensis d’ells, han estat elegits”, remarca sobre els escons de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín.

Publicitat

Per l’eurodiputada de la França Insubmisa, la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes és “tan forta” que “ningú podria imaginar-la en un altre país de la Unió Europea”. “Confiem que Espanya torni a la raó”, assenyala. Amb tot, alerta que el PSOE “mai no ha estat del costat de la democràcia en l’afer català”.

“Necessitem trobar una manera de reobrir un debat constructiu i esperem que d’una manera o d’una altra tinguem una votació”, apunta Aubry, que lamenta que l’Eurocambra rebutgés debatre sobre la situació a Catalunya en el ple d’Estrasburg d’octubre. “La responsabilitat de la Unió Europea és que els drets democràtics fonamentals siguin respectats i que la justícia no sigui utilitzada com a eina política”, insisteix.

“La desobediència civil és més necessària que mai”

Defensora de la desobediència civil com a “eina”, la colíder de GUE adverteix els governs europeus que “si no deixen que els ciutadans s’expressin pacíficament als carrers, hi ha el risc que busquin altres maneres d’expressar-se”. “No crec que els interessi que la situació vagi en aquesta direcció”, alerta l’eurodiputada francesa, que recorda la polèmica llei aprovada pel Parlament francès contra els disturbis en el context de les protestes de les armilles grogues.

“La desobediència civil és més necessària que mai, ja sigui a Catalunya o per lluitar contra el canvi climàtic”, diu Aubry, que reivindica aquesta “eina” en qüestions en què “els polítics no actuen suficientment” o els ciutadans “no són escoltats a través de processos democràtics”.

“Estic profundament a favor d’aquesta eina”, insisteix la colíder de GUE, que reconeix que aquesta defensa de la desobediència civil pot causar “controvèrsia” en ser una persona electa en una institució com l’Eurocambra. “Trenquen la llei, però no per començar una guerra o alguna cosa semblant, sinó perquè no són escoltats a través de processos democràtics”, argumenta.

Sassoli amenaça de sancionar la crida a “ocupar el Parlament”

La colíder de GUE s’enfronta a un procediment de sanció iniciat pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, per un tuit publicat el 17 d’octubre en què deia als activistes d’Extinction Rebellion, caracteritzats per un activisme pel clima de desobediència civil, que eren “benvinguts a ocupar el Parlament i trucar a algunes portes”. “Els vaig convidar al Parlament Europeu a fer accions, a veure directament els polítics que voten a favor dels acords comercials que destrueixen el planeta”, explica.

Davant l’amenaça de sanció per part de Sassoli, Aubry es dirigeix directament al president de l’Eurocambra. “Dones més suport als lobbys que als activistes? Ets tu qui ha de decidir”, diu l’eurodiputada francesa a l’italià, a qui avisa que si la sanciona “crearà un precedent terrible contra la llibertat d’expressió”. “Soc una eurodiputada electa i no he fet res per impedir que el Parlament funcioni”, argumenta.

En aquest sentit, la colíder de GUE lamenta que el president de l’Eurocambra vulgui emprendre sancions contra ella per les seves paraules i no contra “els eurodiputats que accepten regals dels lobbys i que diuen que no cal fer accions contra el canvi climàtic”. “Aquí a Brussel·les i a tot Europa hem de lluitar pels valors democràtics”, emfatitza.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca