Diumenge 05 Abril, 2020

Una eurodiputada francesa carrega contra el paper de la UE amb el cas català i avisa de la deriva “molt perillosa” que està prenent l’Estat

Aubry, líder de l'Esquerra Unitària, creu que "la Unió Europea no s'està prenent seriosament el seu rol" en la crisi catalana

Més llegits

El Gobierno retalla 215M€ del fons que rep Catalunya per a polítiques actives d’ocupació

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d'euros el fons que rep la Generalitat...

L’Espanya infectada

Aquests dies de confinament he avançat en una lectura que tenia a mitges, Ascenso y Crisis: Europa, 1950-2017, un...

Ha muerto Luis Eduardo Aute y ahora todo es peor

“Presiento que tras la noche vendrá la noche más larga, quiero que no me abandones, amor mío, al alba” Ha muerto Luis Eduardo...

L’amenaça del Suprem fa efecte: els presos polítics no es confinaran a les seves cases

Les presons catalanes han descartat que els nou líders independentistes condemnats per impulsar l'1-O es confinin a les seves...

L’afició del València CF que alguns han amagat (I)

És un calorós dia de juny a la ciutat de València. Després de passar el matí llegint Twitter comence...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

La colíder de l’Esquerra Unitària Europea (GUE), Manon Aubry, adverteix que “la direcció que està prenent Espanya amb l’afer català és molt perillosa”. “En democràcia, les coses es resolen a través del vot. No és normal que tres persones electes no puguin seure al Parlament Europeu ni que condemnin a tants anys de presó per convocar un referèndum”, assegura Aubry en una entrevista a l’ACN en què lamenta el paper de la Unió Europea en la crisi catalana. “No s’està prenent seriosament el seu rol en aquest afer”, diu després de recordar a la Unió Europea que “hauria de protegir els drets” de ciutadans i eurodiputats electes. “Pensis el que pensis d’ells, han estat elegits”, remarca sobre els escons de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín.

Per l’eurodiputada de la França Insubmisa, la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes és “tan forta” que “ningú podria imaginar-la en un altre país de la Unió Europea”. “Confiem que Espanya torni a la raó”, assenyala. Amb tot, alerta que el PSOE “mai no ha estat del costat de la democràcia en l’afer català”.

“Necessitem trobar una manera de reobrir un debat constructiu i esperem que d’una manera o d’una altra tinguem una votació”, apunta Aubry, que lamenta que l’Eurocambra rebutgés debatre sobre la situació a Catalunya en el ple d’Estrasburg d’octubre. “La responsabilitat de la Unió Europea és que els drets democràtics fonamentals siguin respectats i que la justícia no sigui utilitzada com a eina política”, insisteix.

“La desobediència civil és més necessària que mai”

Defensora de la desobediència civil com a “eina”, la colíder de GUE adverteix els governs europeus que “si no deixen que els ciutadans s’expressin pacíficament als carrers, hi ha el risc que busquin altres maneres d’expressar-se”. “No crec que els interessi que la situació vagi en aquesta direcció”, alerta l’eurodiputada francesa, que recorda la polèmica llei aprovada pel Parlament francès contra els disturbis en el context de les protestes de les armilles grogues.

“La desobediència civil és més necessària que mai, ja sigui a Catalunya o per lluitar contra el canvi climàtic”, diu Aubry, que reivindica aquesta “eina” en qüestions en què “els polítics no actuen suficientment” o els ciutadans “no són escoltats a través de processos democràtics”.

“Estic profundament a favor d’aquesta eina”, insisteix la colíder de GUE, que reconeix que aquesta defensa de la desobediència civil pot causar “controvèrsia” en ser una persona electa en una institució com l’Eurocambra. “Trenquen la llei, però no per començar una guerra o alguna cosa semblant, sinó perquè no són escoltats a través de processos democràtics”, argumenta.

Sassoli amenaça de sancionar la crida a “ocupar el Parlament”

La colíder de GUE s’enfronta a un procediment de sanció iniciat pel president del Parlament Europeu, David Sassoli, per un tuit publicat el 17 d’octubre en què deia als activistes d’Extinction Rebellion, caracteritzats per un activisme pel clima de desobediència civil, que eren “benvinguts a ocupar el Parlament i trucar a algunes portes”. “Els vaig convidar al Parlament Europeu a fer accions, a veure directament els polítics que voten a favor dels acords comercials que destrueixen el planeta”, explica.

Davant l’amenaça de sanció per part de Sassoli, Aubry es dirigeix directament al president de l’Eurocambra. “Dones més suport als lobbys que als activistes? Ets tu qui ha de decidir”, diu l’eurodiputada francesa a l’italià, a qui avisa que si la sanciona “crearà un precedent terrible contra la llibertat d’expressió”. “Soc una eurodiputada electa i no he fet res per impedir que el Parlament funcioni”, argumenta.

En aquest sentit, la colíder de GUE lamenta que el president de l’Eurocambra vulgui emprendre sancions contra ella per les seves paraules i no contra “els eurodiputats que accepten regals dels lobbys i que diuen que no cal fer accions contra el canvi climàtic”. “Aquí a Brussel·les i a tot Europa hem de lluitar pels valors democràtics”, emfatitza.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Vergés qüestiona la pròrroga de l’estat d’alarma de Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest diumenge que la pròrroga de l'estat d'alarma plantejada pel president del Govern,...

Els millors de la setmana

L'Espanya infectada Kershaw es fa les mateixes preguntes que ens hem fet sovint molts historiadors, i que també jo mateix, des de la meva condició...

Consells per recuperar el son durant el confinament

Més hores de mòbil, manca de rutines, excés d'informació negativa i més ansietat són alguns dels efectes del confinament i tot això perjudica tant...

Canadell preveu una pèrdua del 10% del PIB i un atur del 20% a Catalunya

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, preveu una caiguda del 10% del Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya a...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca