ERC demana a Brussel·les que investigui Borrell per la filtració d’informació confidencial sobre Ponsatí

Riba demana també que, si la investigació conclou que l'encara ministre espanyol va fer un ús indegut d'informació confidencial, es "rebutgi" el seu nomenament com a Alt Representant i vicepresident de la Comissió Europea

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha demanat investigar qui serà el proper Alt Representant de Política Exterior de la UE, l’actual ministre en funcions d’Afers Exteriors, Josep Borrell, per publicar a les xarxes socials informació confidencial sobre l’expedient al Regne Unit de l’ordre europea de detenció i entrega que va activar Espanya contra l’exconsellera Clara Ponsatí.

“L’accés del senyor Borrell a informació restringida, el mal ús d’informació i la violació de la presumpció d’innocència de la senyora Clara Ponsatí és extremadament preocupant i un comportament inacceptable per a un comissari designat”, ha escrit Riba en una carta al president de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, i a qui serà la seva successora en el càrrec, l’alemanya Ursula von der Leyen.

Per això, l’eurodiputada d’ERC insta Juncker a “obrir urgentment una investigació” sobre Borrell quan es produeixi el relleu en l’Executiu comunitari i demana també que els resultats de l’examen es facin públics.

Riba demana també que, si la investigació conclou que l’encara ministre espanyol va fer un ús indegut d’informació confidencial, es “rebutgi” el seu nomenament com a Alt Representant i vicepresident de la Comissió Europea.

Després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena reactivés l’euroordre contra Ponsatí, les autoritats britàniques van qualificar de “desproporcionada” l’euroordre i van sol·licitar més informació sobre el cas als seus interlocutors espanyols, a través del sistema SIRENE de cooperació policial europea per a l’intercanvi d’informació sobre persones dins de l’espai Schengen.

Més tard, les mateixes autoritats britàniques van corregir la comunicació a Espanya i van afirmar que va ser un “error” utilitzar el qualificatiu de “desproporcionada” per referir-se a la petició d’entrega de Ponsatí.

És aquest segon document el que el ministre Borrell va fer públic a través del seu compte de Twitter, encara que posteriorment va esborrar el missatge en el qual informava que el Regne Unit havia enviat un “document de rectificació”.

En la seva carta a l’Executiu comunitari, l’eurodiputada sosté que el comportament de Borrell suposa una vulneració de les normes europees, perquè ni els ministres ni cap altra autoritat “política” no han de tenir accés o fer ús de les dades restringides del sistema SIRENE destinat a la cooperació policial. A més a més, adverteix que el procés contra Ponsatí encara està obert, de manera que s’ha de respectar el principi d’innocència de l’investigat.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Mauri no ha vist el diàleg de Sánchez per “per cap banda”

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, no confia en una sortida dialogada al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat i assegura que mentre el...

Bonvehí aposta per fer un partit que “governi bé les institucions”

El president del PDeCAT, David Bonvehí, considera que "l'excepcionalitat" de Junts per Catalunya "ha passat" i que ara "hi ha necessitat de tenir una...

Torrent critica que l’independentisme s’ha agafat “excessivament a la retòrica”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha lamentat que els partits independentistes s'hagin centrat durant la legislatura "en una lògica més de competició que...

Així serà el nou curs escolar: Les entrades, el patí, menjadors i accés de les famílies

El curs vinent les entrades, sortides i hores del pati seran esglaonades, els menjadors s'organtizaran en base als grups estables i mantenint la distància...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca