ERC demana a Brussel·les que investigui Borrell per la filtració d’informació confidencial sobre Ponsatí

Riba demana també que, si la investigació conclou que l'encara ministre espanyol va fer un ús indegut d'informació confidencial, es "rebutgi" el seu nomenament com a Alt Representant i vicepresident de la Comissió Europea

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha demanat investigar qui serà el proper Alt Representant de Política Exterior de la UE, l’actual ministre en funcions d’Afers Exteriors, Josep Borrell, per publicar a les xarxes socials informació confidencial sobre l’expedient al Regne Unit de l’ordre europea de detenció i entrega que va activar Espanya contra l’exconsellera Clara Ponsatí.

Publicitat

“L’accés del senyor Borrell a informació restringida, el mal ús d’informació i la violació de la presumpció d’innocència de la senyora Clara Ponsatí és extremadament preocupant i un comportament inacceptable per a un comissari designat”, ha escrit Riba en una carta al president de l’Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, i a qui serà la seva successora en el càrrec, l’alemanya Ursula von der Leyen.

Per això, l’eurodiputada d’ERC insta Juncker a “obrir urgentment una investigació” sobre Borrell quan es produeixi el relleu en l’Executiu comunitari i demana també que els resultats de l’examen es facin públics.

Riba demana també que, si la investigació conclou que l’encara ministre espanyol va fer un ús indegut d’informació confidencial, es “rebutgi” el seu nomenament com a Alt Representant i vicepresident de la Comissió Europea.

Després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena reactivés l’euroordre contra Ponsatí, les autoritats britàniques van qualificar de “desproporcionada” l’euroordre i van sol·licitar més informació sobre el cas als seus interlocutors espanyols, a través del sistema SIRENE de cooperació policial europea per a l’intercanvi d’informació sobre persones dins de l’espai Schengen.

Més tard, les mateixes autoritats britàniques van corregir la comunicació a Espanya i van afirmar que va ser un “error” utilitzar el qualificatiu de “desproporcionada” per referir-se a la petició d’entrega de Ponsatí.

És aquest segon document el que el ministre Borrell va fer públic a través del seu compte de Twitter, encara que posteriorment va esborrar el missatge en el qual informava que el Regne Unit havia enviat un “document de rectificació”.

En la seva carta a l’Executiu comunitari, l’eurodiputada sosté que el comportament de Borrell suposa una vulneració de les normes europees, perquè ni els ministres ni cap altra autoritat “política” no han de tenir accés o fer ús de les dades restringides del sistema SIRENE destinat a la cooperació policial. A més a més, adverteix que el procés contra Ponsatí encara està obert, de manera que s’ha de respectar el principi d’innocència de l’investigat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes