Albert Serra sobre ‘Liberté’: “La pel·lícula es fica molt en la ment de l’espectador i l’interpel·la directament”

El Temporada Alta de Girona acollirà la preestrena a Catalunya del nou film del director banyolí el 12 de novembre

El festival Temporada Alta acollirà el pròxim 12 de novembre la preestrena a Catalunya de la pel·lícula del director banyolí Albert Serra, ‘Liberté’, el seu últim film guardonat enguany amb el premi especial del jurat de la secció Un Certain Regard del festival de Cannes (França). És la segona vegada que el cineasta presenta al Temporada Alta un dels seus treballs. En una entrevista a l’ACN, Serra explica que els espectadors seran “sorpresos d’una forma agradable o desagradable” perquè és una pel·lícula que “es fica molt en la ment de l’espectador i l’interpel·la directament”. Carregada d’escenes sexuals, narra la història d’un grup de llibertins expulsats de la cort de Lluís XIV que acaben en un bosc.
‘Liberté’ del banyolí Albert Serra es podrà veure el pròxim 12 de novembre a la Sala Truffaut dels Cinemes Albèniz Plaça de Girona. La projecció té diàlegs en francès, alemany i italià i té subtítols en català. Serà una preestrena a Catalunya perquè no arribarà als cinemes fins al 15 de novembre. Forma part de la programació del Temporada Alta i, a banda d’una presentació amb el director i Àngel Quinta, membre del Col·lectiu de Crítics de Girona, també hi haurà un debat posterior.

Publicitat

És el segon cop que Serra porta un dels seus treballs al festival gironí. “El públic del Temporada Alta sempre és un bon públic perquè esperen ser sorpresos, que els xoqui o que els ensenyin o els facin sentir alguna cosa que no han sentit abans”, explica el director. I amb ‘Liberté’ espera provocar algun tipus de reacció, ja sigui “una sorpresa agradable o desagradable” perquè és una pel·lícula que “es fica molt en la ment de l’espectador i l’interpel·la directament”, explica en una entrevista a l’ACN.

Aquest film, que ha rebut el premi especial del jurat de la secció Un Certain Regard del festival de Cannes d’engany, se situa al 1774, uns anys abans de la Revolució Francesa. Narra la història d’un grup de llibertins expulsats de la cort puritana de Lluis XIV que volen trobar-se amb el llegendari duc de Walchen, seductor i lliure pensador alemany. La seva missió és exportar el llibertinatge, una filosofia de la il·luminació basada en el refús de la moral i l’autoritat però, sobretot, en trobar un lloc segur per continuar els seus jocs sexuals.

El film, que inclou moltes escenes sexuals en un bosc de nit, recrea una atmosfera que “es va enfosquint” i on s’exploren temes com el desig o les frustracions. Els diferents enfocs amb la càmera i punts de vista aporten “moltes lectures” a l’espectador, segons Serra. “Una cosa és el que veus, el que sents fora de càmera i allò que ni veus ni sents però imagines; és una confusió mental i una percepció distorsionada de la lògica de la nit on hi ha molts nivells de comprensió”, afirma. I en algun moment, els actors acaben mirant directament a l’espectador, que deixa de ser un mer ‘voyeur’ del que passa.

Quan se li pregunta per què creu que alguns espectadors han sortit escandalitzats a mitja projecció de les que s’han fet a l’estranger, respon que pot ser per l’atmosfera que es va “angoixant i enrarint” i no tant pel contingut visual dels cossos nus. En qualsevol cas, afirma que aquest no era un tema que li preocupava durant el procés creatiu perquè la reacció del públic és “totalment secundari”. “Fem el que ens agradaria veure i intentem fer la millor pel·lícula possible”, diu.

L’autor d”Honor de cavalleria’ o ‘La mort de Lluís XIV’, admet que la seva motivació com a director des dels seus inicis és “fer avançar el cinema contemporani a través del llenguatge i sense renunciar a un imaginari propi”. I afegeix que això “inevitablement, té el destí natural d’un mercat internacional amb festivals i amb espectadors més sensibles a aquest tipus de recerca estètica”. Després de rebre nombrosos premis internacionals en la seva carrera i de portar els treballs a tot el món, assegura que “no se sent pressionat a cap nivell” i que manté la “mateixa energia, intensitat i despreocupació” durant els rodatges.

La pròxima pel·lícula que preveu rodar serà un melodrama contemporani sobre una història d’amor i d’interessos. No hi ha calendari ni n’ha avançat més detalls.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes