El TSJC li recorda a Colau que el dret a decidir no existeix: declara nul el reglament de consultes ciutadanes

La sentència al·lega que les consultes requereixen l'autorització del Govern central

Publicitat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el Reglament de Participació Ciutadana de Barcelona, la normativa que es va aprovar el 6 d’octubre del 2017 per dur a terme multiconsultes sgons la sentència consultada per Europa Press.

La sentència de la Secció Cinquena de la sala contenciosa administrativa, presidida pel magistrat Javier Aguayo i amb Francisco José Sospedra, Jordi Palomer i Javier Bonet, l’ha anul·lat perquè “no respecta el règim legal bàsic establert” i obliga l’Ajuntament a pagar-ne les costes.

Per això, la Sala estima el recurs interposat per Advocats Catalans per la Constitució i desestima les al·legacions presentades tant per l’Ajuntament com per l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona.

La sentència afirma que és possible que els ajuntaments celebrin consultes com les que preveu el reglament, però que s’han de sotmetre a la normativa estatal, i que han de ser de conformitat amb la legislació de l’Estat i de la Comunitat Autònoma.

Publicitat

Autorització del govern central

També recorda que els alcaldes necessiten la majoria absoluta del ple i l’autorització del Govern central: “El reglament aprovat no respecta l’establert en aquest precepte perquè tan sols preveu l’aprovació de la iniciativa ciutadana del Consell Municipal, però omet a la necessitat de recaptar l’autorització del Govern de la Nació”.

La proposta del Govern municipal preveia celebrar una multiconsulta cada maig –excepte en any electoral– per preguntar a la ciutadania sobre assumptes proposats pel mateix executiu, els grups municipals i els ciutadans, que podran proposar temes si recullen les signatures suficients i ho aprova el ple.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca