El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el Reglament de Participació Ciutadana de Barcelona, la normativa que es va aprovar el 6 d’octubre del 2017 per dur a terme multiconsultes sgons la sentència consultada per Europa Press.
La sentència de la Secció Cinquena de la sala contenciosa administrativa, presidida pel magistrat Javier Aguayo i amb Francisco José Sospedra, Jordi Palomer i Javier Bonet, l’ha anul·lat perquè “no respecta el règim legal bàsic establert” i obliga l’Ajuntament a pagar-ne les costes.
Per això, la Sala estima el recurs interposat per Advocats Catalans per la Constitució i desestima les al·legacions presentades tant per l’Ajuntament com per l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona.
La sentència afirma que és possible que els ajuntaments celebrin consultes com les que preveu el reglament, però que s’han de sotmetre a la normativa estatal, i que han de ser de conformitat amb la legislació de l’Estat i de la Comunitat Autònoma.
Autorització del govern central
També recorda que els alcaldes necessiten la majoria absoluta del ple i l’autorització del Govern central: “El reglament aprovat no respecta l’establert en aquest precepte perquè tan sols preveu l’aprovació de la iniciativa ciutadana del Consell Municipal, però omet a la necessitat de recaptar l’autorització del Govern de la Nació”.
La proposta del Govern municipal preveia celebrar una multiconsulta cada maig –excepte en any electoral– per preguntar a la ciutadania sobre assumptes proposats pel mateix executiu, els grups municipals i els ciutadans, que podran proposar temes si recullen les signatures suficients i ho aprova el ple.