Divendres 10 Abril, 2020

Poesia al Museu Picasso

Més llegits

Simón tomba les previsions de Sanitat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha celebrat que el nombre d'hospitalitzats...

No és cap guerra

No és difícil deduir que entre els guionistes de la Moncloa deu haver molts entusiastes de les pel·lícules americanes...

L’OMS posa Espanya d’exemple de “terrible experiència”

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països europeus que prenguin nota de la "terrible experiència" que...

Vergés li toca el crostó a Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest dijous que "els festius, la mona i...

Ecologia feixista: el perill d’idealitzar la natura

Escombro l'últim racó de pols de la casa però un color insòlit m'atura. Sacsejo el cap i apropo el...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

El museu Picasso inaugura demà dues exposicions que relacionen Pablo Picasso amb la poesia. Són dues col·leccions temporals que podrem veure fins al març del 2020 i que inicien un vincle entre diferents arts que l’artista va practicar per representar el món de les avantguardes.

Una d’elles és Picasso Poeta i investiga en la dimensió poètica de l’artista: tal com diu Emmanuel Guigon, director del Museu, quan Pablo Picasso comença a escriure s’enceta una època completament dramàtica per ell. La seva poesia va des de la creació pròpia al vincle íntim i d’admiració amb poetes com Gòngora, i és una fase de la seva obra impossible d’obviar tot i que va acompanyada de tants dibuixos i gravats que és molt difícil fer-ne una bona edició; és per això que en les sales del museu podrem veure diferents il·lustracions envoltades dels textos que les acompanyaven, així com nombrosos manuscrits de l’artista on hi ha escrites obres de teatre, per exemple.

Pablo Picasso, «les tableaux sont des folles», 4 de enero de 1936, facsímil en la cubierta de Cahiers d’art n.° 7-10 (1935), París, 1936. Museu Picasso,
Barcelona. © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 201

 

L’altra exposició que podrem visitar al museu fins al 15 de març és Pablo Picasso i Paul Eluard, una amistat sublim: es tracta d’una manera de profunditzar en aquesta relació d’intensitat i afecte profunds a través de les obres dels dos artistes. Hi podrem trobar des del gerro de ceràmica que Picasso va regalar a Eluard en les seves terceres noses, als poemes que Eluard va dedicar-li al pintor o les fotografies de tots dos i les seves amistats en els períodes de vacances al sud de França. D’aquesta manera entrem en el món transversal de totes les arts que Picasso va cultivar, inclosa l’amistat.

El director del Museu Picasso recalca la importància del fet que la relació entre Eluard i Picasso va ser tant emocional com artística, i per tant permet pensar les paraules, la poesia i la pintura a través d’obres inèdites a la vegada que es mostra un període històric de molta rellevància en les vides dels artistes i la seva obra.

Tal com diu Malén Gual, conservadora del Museu Picasso, “l’obra de Picasso és un eix global i l’escriptura, a partir d’ara, està integrada de manera exactament igual a la pintura o la ceràmica, perquè forma un tot a través del qual es pot conèixer l’artista.”

Així el Museu Picasso de Barcelona ha aconseguit cedir un lloc rellevant a la literatura, de vegades oblidada, que estimen molts dels nostres artistes pictòrics: en ambdues exposicions salta l’evidència de les múltiples referències que es llencen les dues arts i la infinitat de lligams que tenen totes les disciplines artístiques entre si; inclús el cinema té un petit espai en aquestes exposicions, ja que petits talls cinematogràfics d’autors com Jean Luc Godard mostren la importància de les poesies d’aquestes col·leccions inclús anys després de la seva producció.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Llibreries Obertes i Parlem impulsaran una campanya publicitària de suport a les llibreries per Sant Jordi

La campanya Llibreries Obertes ha arribat a un acord amb l'empresa de telecomunicacions Parlem per engegar una acció de difusió i publicitat de cara...

El Gobierno posa fi al confinament total “sense aval científic”

El president del Govern, Quim Torra, ha acusat aquest dijous al Govern central de Pedro Sánchez de preveure que acabi el confinament total la...

Vergés li toca el crostó a Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest dijous que "els festius, la mona i les celebracions no poden marcar...

Sánchez aixeca el confinament total dilluns però ampliarà l’estat d’alarma fins maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dijous que caldrà ampliar l'estat d'alarma actual -que finalitza el 26 d'abril- com...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca