La contaminació atmosfèrica afecta els trastorns TDAH i TEA

Un estudi d'ISGlobal revela el vincle entre la presència de partícules als aires urbans i la graderia d'una zona del cervell relacionada amb problemes del neurodesenvolupament

Publicitat

Un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) revela el vincle entre la contaminació atmosfèrica i les modificacions d’una zona del cervell, el cos callós, que quan està alterat es relaciona amb trastorns del neurodesenvoluapment com el del Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i el de l’Espectre Autista (TEA). Els investigadors van examinar la relació entre l’exposició prenatal a les partícules fines (PM2,5) presents als aires urbans i la grandària del cos callós en la infància. Es van estudiar 186 nens de quaranta escoles de Barcelona. A través de les dades del projecte ESCAPE es va calcular la quantitat de partícules a la qual s’exposava cada embarassada i el seu fill o filla, i l’historial de cada nen.
A través de ressonàncies magnètiques, es va obtenir la informació sobre l’anatomia cerebral i a partir de qüestionaris per pares i mares i professorat, es van obtenir les dades del comportament.

L’estudi es va centrar en l’exposició durant l’embaràs perquè és l’època en què les estructures cerebrals s’estan formant i els danys provocats per l’exposició a alts nivells de contaminació podrien ser ”permanents’, segons la primera autora de l’article, Marion Mortamais. Segons Jesús Pujol, director de recerca de la Unitat de Ressonància Magnètica de l’Hospital del Mar, i responsable de realitzar les ressonàncies magnètiques, considera que conèixer els danys cerebrals causats durant l’etapa prenatal podria ser molt útil a l’hora de predir i tractar problemes conductuals que normalment es diagnostiquen més tard, en la infància.

Segons l’estudi, l’exposició prenatal a les partícules fines sobretot l’últim trimestre de l’embaràs, pot induir canvis estructurals en el cos callós observables en nens de 8 i 12 anys. Un augment de 7μg/m3 en els nivells d’aquestes partícules es va associar amb una reducció de gairebé el 5% del volum mitjà del cos callós.

Per Jordi Sunyer, líder de la recerca, els resultats són ”preocupants” perquè considera que provenen de casos que no excedeixen el valor límit establert per la Unió Europea, i també perquè tot i que no es tracta d’una alteració específica dels tractors, sinó que una reducció del volum del cos callós és una característica comuna del TDAH i del TEA. Segons l’investigador, els nens i nenes amb el volum del cos callós reduït en un 5% van mostrar uns nivells d’hiperactivitat més alt.

Publicitat

Aquest projecte, el BISC (Barcelona Life Study Cohort) vol anar més enllà del cervell amb imatges abans i després del naixement, a més de realitzar una avaluació de l’exposició de manera individual. És un dels més complets que estudia els efectes de la contaminació atmosfèrica a la salut dels bebès i al seu desenvolupament cerebral fins i tot abans del naixement. El BISC requereix la participació de 1.2000 embarassades.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca