Els fiscals s’aixequen contra Sánchez i avisen que així dificulta l’entrega de Puigdemont

Fiscals han mostrat aquest dimecres la seva “estupefacció” per les paraules del president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, sobre que la Fiscalia depèn de l’executiu, que consideren “lamentables” i fruit d’un “desconeixement” del funcionament del ministeri públic dels polítics. A més, han advertit que comentaris així poden dificultar l’entrega de reclamats per la justícia, com el cas de l’expresident català Carles Puigdemont.

Publicitat

“Sorpresa”, “estupefacció”, “trista”, “lamentable”, “inexacte”, “desafortunat” i fins a “vomitiu” han estat els termes utilitzats pels fiscals consultats per Europa Press, al mateix temps que consideren que Sánchez, amb les seves declaracions, fa una “simplificació” sobre el funcionament de la Fiscalia, ja que “no pot ordenar-li res”.

En una entrevista a RNE, el cap de l’executiu ha preguntat sobre per què va prometre en el debat electoral fer tornar Puigdemont a Espanya per posar-lo a disposició judicial, com si d’un compromís electoral es tractés. “La Fiscalia de qui depèn?… Doncs ja està”, ha respost.

Ni els fets ni la llei li avalen

Pels fiscals consultats, els fets “no avalen Sánchez, però la llei tampoc. Més d’un ha recordat l’article 8 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Públic, segons el qual “el Govern podrà interessar del fiscal general de l’Estat que promogui davant els tribunals les actuacions pertinents amb vista a la defensa de l’interès públic” i el fiscal general, un cop escoltada la Junta de Fiscals de Sala del Tribunal Suprem, “resoldrà sobre la viabilitat o procedència de les actuacions interessades i exposarà la seva resolució al Govern de forma raonada”.

En opinió dels representants del ministeri públic, és complicat transmetre la idea que l’actuació dels fiscals és imparcial si el president del Govern no en coneix la funció constitucional.

En el que ha coincidit més d’un fiscal és en què declaracions com la de Sánchez poden dificultar l’entrega de fugits reclamats per la justícia espanyola, perquè poden ser aprofitats per aquests en la seva estratègia de defensa, com és el cas dels processaments de Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, contra els quals ja s’han emès ordres europees de detenció i entrega.

De fet, la reacció de Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, no s’ha fet esperar i en un comentari en el seu compte personal de Twitter ha ironitzat i ha dit que sembla que Sánchez “vol” que l’equip de defensa de l’expresident català “el fitxi”.

“Un autèntic despropòsit”

Les tres associacions de fiscals han reaccionat públicament sobre les declaracions del cap de l’executiu. El portaveu de l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), Miguel Pallarés, ha qualificat, en declaracions a Europa Press, d'”un autèntic despropòsit” i d'”absolutament indignant” aquestes manifestacions perquè “sap perfectament” que el ministeri públic és un organisme que “no depèn del Govern”.

Pallarés ha subratllat que després de tot el procediment pel procés a Catalunya que ha tingut lloc en el Tribunal Suprem, s’ha demostrat que la Fiscalia té una “independència completament clara”. “Dir això és com dir que el fiscal general és del Govern”, ha afegit.

En els seus respectius comunicats, l’Associació de Fiscals (AF) i l’Unió Progressista de Fiscals (UPF) s’han pronunciat en el mateix sentit. L’AF ha lamentat el “desconeixement de les funcions conferides” a la Fiscalia que es desprenen d’aquestes manifestacions perquè “no s’ajusten a la realitat i generen en la ciutadania una confusió inacceptable”. El Ministeri Fiscal és “independent i només depèn de la legalitat” i, per tant, “no compleix ordres del Govern”, ha conclòs.

Quant a la UPF –associació a la qual estava inscrita la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i a la qual pertany la fiscal general de l’Estat, María José Segarra–, subratlla que “la Fiscalia és un òrgan constitucional que exerceix les seves funcions d’acord amb l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal”, la norma que regula les relacions amb el Govern central.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes