Òmnium anuncia un gran acte cultural contra la monarquia

Mauri: “Un rei imposat pel franquisme no pot tenir cap privilegi a Barcelona ni arreu del país”

Publicitat

Òmnium Cultural ha demanat aquest dilluns que no se cedeixi l’ús de cap edifici públic a la Casa Reial a Catalunya. “El rei imposat pel franquisme no pot tenir cap privilegi a la capital de Catalunya, ni a Barcelona ni arreu del país”, ha assegurat el vicepresident de l’entitat Marcel Mauri. Coincidint amb la presència de Felip VI a Barcelona, Mauri ha dit també que Òmnium ha registrat una petició a l’Ajuntament de la ciutat perquè el Palauet Albéniz -de titularitat municipal- no se cedeixi més als reis i, per contra, es permeti que en facin ús les entitats culturals. A més, s’ha demanat que l’espai aculli el diumenge 24 de novembre “un gran acte cultural” contra els “privilegis” de la monarquia i “en favor dels drets i les llibertats”.

“Per tant, música, dansa i cultura contra la repressió i els Borbons”, ha resumit avançant que l’acte comptarà “amb un ampli suport del món de la cultura” i també amb activitats de caire familiar.

Visita del Rei

Mauri també ha denunciat que finalment el Rei sigui aquest dilluns a Barcelona “fent cas omís de l’ambient de protesta pacífica” arran de la publicació de la sentència del Suprem que condemna Jordi Cuixart i la resta de líders independentistes.

Publicitat

Així, ha criticat que la ciutat estigui “mig col·lapsada” i “militaritzada” amb la presència de fins a 400 antiavalots més.

En relació a les protestes convocades per rebutjar la monarquia, Mauri ha reiterat que la resposta “principal” de l’entitat davant la visita és la “recepta” de Cuixart: “Més cultura”. Més enllà d’això, ha dit, donen suport a les protestes “no violentes”.

Missatge a Colau

Segons ha afirmat Mauri, el Palauet Albéniz és des dels anys 70 la residència dels Borbons sempre que visiten Catalunya, tot i ser un edifici propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Així, des d’Òmnium s’apel·la el govern municipal perquè des del consistori no se cedeixi cap edifici públic i s’aposti per convertir l’espai situat a Montjuïc en un espai cultural obert a la ciutadania de forma permanent.

Òmnium, ha precisat, ha explicat aquest mateix matí la proposta als grups municipals sobiranistes del consistori perquè el debat sobre l’ús d’espais públics per part de la monarquia s’obri a la ciutat.

“De fet, demanem que l’Ajuntament segueixi la línia que sovint ha estat capaç de demostrar per esborrar el rastre de la monarquia a la ciutat”, ha dit en relació a algunes mesures durant el primer mandat d’Ada Colau.

El vicepresident de l’entitat ha citat com a exemples el fet que es retirés el bust del Rei del Saló de Plens el 2015, es reprovés la seva figura l’octubre del 2017 o s’hagin fet canvis de nomenclàtor com el de l’Avinguda Príncep d’Astúries, que torna a ser la Riera de Cassoles.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes