La Generalitat esborrarà qualsevol record feixista del Palau

Retirarà els frescos del Saló de Sant Jordi, redecorat durant la dictadura de Primo de Rivera

Publicitat

La Generalitat de Catalunya ha anunciat que retirarà els frescos del Saló de Sant Jordi, encarregats per Primo de Rivera. Una comissió d’experts en història de l’art que estudia la reforma del Saló de Sant Jordi ha aprovat per unanimitat retirar les pintures que ara decoren la sala. Es tracta de frescos que daten dels anys 20 i representen escenes com el Compromís de Casp, la batalla de Lepant o l’arribada de Colom a Barcelona davant dels Reis Catòlics. A sota d’aquestes pintures, van quedar murals de l’artista uruguaià Joaquim Torres García –encarregats per Prat de la Riba–, que Joan Antoni Samaranch va recuperar durant la seva etapa al capdavant de la Diputació per decorar altres sales del Palau.

Una vintena d’experts en patrimoni van recomanar aquest setembre substituir els murals del Saló de Sant Jordi perquè els consideraven una obra “ideològica, molt connotada, d’autors secundaris” que oculta uns murals anteriors “de molta més vàlua artística”.

Dies després de prendre possessió com a president de la Generalitat, el maig del 2018, Quim Torra va lamentar al seu compte oficial de Twitter que les “fabuloses” pintures de Torres García fossin substituïdes pels murals encarregats per Primo de Rivera. “Un tema, doncs, que caldrà resoldre”, va assegurar Torra.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca