Escòcia camina cap a un nou referèndum d’independència

Sol·licitarà abans de Nadal permís per un nou referèndum

Publicitat

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest divendres que abans de Nadal demanarà permís al Govern britànic per celebrar un nou referèndum independentista, que tornaria a posar sobre la taula la secessió que ja va ser rebutjada al setembre de 2014.

Sturgeon, que ja havia expressat la seva intenció de convocar una nova consulta el 2020, ha assegurat que vol activar aquest mateix any la secció 30 de la llei de devolució de competències de 1998, segons la qual el Parlament escocès pot iniciar els tràmits per plantejar la independència als ciutadans.

“Lliurarem la petició de la secció 30 a Downing Street, independentment de qui hi sigui, abans de Nadal”, ha dit Sturgeon, qui considera “vital” que “Escòcia assumeixi el control del seu futur”.

En el referèndum de 2014, només un 45 per cent dels votants va donar suport a l’opció independentista, davant el 55 per cent que va optar perquè Escòcia continués formant part del Regne Unit. Sturgeon ha argumentat que el context ara és diferent a causa del Brexit, rebutjat al juny de 2017 per una majoria d’escocesos.

Publicitat

Al debat s’afegeixen també les eleccions parlamentàries anticipades al Regne Unit, previstes pel 12 de desembre, i en les quals el Partit Conservador de l’actual primer ministre, Boris Johnson, parteix de nou com a favorit. Tant Johnson com la seva predecessora, Theresa May, s’han mostrat poc inclinats a avalar les pretensions secessionistes de Sturgeon.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca