Junqueras creu que Sánchez no vol diàleg perquè està “còmode en el conflicte”

El líder d'ERC subratlla, però, que el seu partit persistirà: "Gandhi es va rendir a la primera?"

Oriol Junqueras ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que considera una “absoluta irresponsabilitat” que el govern espanyol sigui “incapaç” de seure a parlar amb el català “fins i tot en un moment com aquest”. En el context dels aldarulls dels darrers dies per les protestes contra la sentència de l’1-O, el líder d’ERC afirma que no li agraden moltes de les imatges que ha vist, “especialment la brutalitat policial”. I en aquest sentit reflexiona sobre els moviments del govern espanyol: “Crec que estan còmodes en el conflicte i el necessiten per guanyar vots fora de Catalunya”. Junqueras considera aquesta actitud “una irresponsabilitat”.

Publicitat

Al president d’Esquerra Republicana, però, no el desanimen les dificultats d’establir un canal de comunicació amb el govern espanyol. “Que en Pedro Sánchez o el guanyador de les eleccions nega el diàleg? Doncs encara hi insistirem més. Gandhi es va rendir a la primera?”, es pregunta.

També afirma que els processos d’independència dels diferents estats del món no es van produir “a la primera de canvi”, i admet que Catalunya “no serà una excepció”. Però “el que és evident”, afegeix, és que “nosaltres persistirem i no ens aturarem fins que s’asseguin a una taula de negociació”.

Junqueras, que des de la presó de Lledoners on compleix una pena de 13 anys de presó per un delicte de sedició afirma sentir-se “més ferm i convençut que mai”, considera “lamentable” la manera com va rebre la sentència i com es va filtrar prèviament als mitjans, i assegura que no li va sorprendre ser el que va rebre la condemna més alta. “Volen caps de turc”, considera, tot i que, al seu parer, l’únic que aconsegueixen és enfortir el moviment independentista.

En aquest mateix sentit, afirma que la sentència no tenia l’objectiu de “fer justícia”, sinó “d’intentar acabar amb un moviment polític”. Però considera que “no els està sortint gens bé” perquè “cada vegada som més”. Per això, al seu parer, tot plegat forma part d’un “conflicte polític” que “només es podrà resoldre amb política i més democràcia, no menys”.

El líder d’ERC defensa les mobilitzacions post sentència però veu amb “molta preocupació” els aldarulls. Afirma que no li agraden moltes de les imatges que ha vist, “especialment la brutalitat policial”, i denuncia que la intenció de l’Estat és vincular el moviment independentista a la violència. “Ja els coneixem, no caiguem en els seus paranys”, aconsella.

Sobre una possible dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, que han demanat membres d’ERC com Gabriel Rufián o Ruben Wagensberg, Junqueras no es posiciona i afirma que “s’ha de tenir en compte la gestió complicada que li està tocant fer”, però sí considera que el Govern ha de ser “sempre” exemplar. “Si no ho som, cal actuar amb la màxima responsabilitat i fermesa per corregir-ho”, afegeix.

D’altra banda, i sobre la proposta de Quim Torra d’exercir el dret a l’autodeterminació aquesta legislatura, Junqueras considera que el moment adequat serà “quan realment hi hagi la possibilitat de fer-ho efectiu”. I alerta que “qui proposi coses diferents o no vol guanyar de debò o té altres interessos”.

Sobre si aquesta proposta ha posat el Govern en crisi, Junqueras reitera que a ERC no li fan “por” les urnes, però considera que “tant evident és que aviat caldrà tornar-nos a comptar, com que ara, deu dies després de la sentència, no sembla el millor moment”. Mentrestant, demana a la CUP i els Comuns que siguin “responsables” vers la ciutadania i donin suport als pressupostos de l’executiu català, que dissenya el número dos del seu partit, el vicepresident Pere Aragonès.

Finalment, l’autocrítica que es fa Oriol Junqueras dos anys després d’estar a la presó i un cop ha conegut la sentència és “haver pensat en algun moment que l’Estat respectaria les lleis de la democràcia”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes