Marlaska sobre l’actuació policial: “No em consta que s’hagi vulnerat cap protocol”

"Tots els jutges hem de conèixer que som jutges europeus, no som jutges belgues, no som jutges espanyols, no som jutges francesos. Som jutges de la UE, apliquem primer el dret de la UE", ha dit

Publicitat

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Maslarka, ha assegurat aquest dimecres sobre l’actuació policial davant les protestes després de la sentència de l’1-O: “A mi no em consta que s’hagi vulnerat cap protocol d’actuació. El que em consta és l’exercici de la violència amb uns paràmetres i gravetat manifesta per part d’uns individus on rau l’independentisme violent radical”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha destacat que el moviment independentista és, en la seva majoria pacífic, però ha ressaltat que s’ha produït una “violència al carrer d’una gran intensitat”, davant la qual ha defensat l’actuació policial.

Ha lamentat les lesions a manifestants –quatre han perdut un ull– però ha ressaltat que aquestes no determinen la proporcionalitat de l’actuació dels cossos policials, que es fixa “per la seva resposta a la violència exercida” contra ells.

En ser preguntat si revisaran alguns protocols, com ara l’ús de bales de goma, ha ressaltat que ja es fa una avaluació de tots els protocols de manera contínua i que no s’ha detectat cap motiu per revisar-los: “No hi ha cap raó més enllà”.

Publicitat

Sobre si hi havia policies entre els manifestants, ha dit que hi havia les persones “que fossin necessàries per garantir la seguretat del conjunt dels ciutadans” i procedir, si escau, a identificacions i detencions i, pel que fa a la possibilitat de revisar atestats policials, ha recordat que la presó preventiva l’acorda un jutge i no el cos policial.

Ha insistit que, quan va comparar la violència a Catalunya i el País Basc, es referia a la violència de carrer i als enfrontaments amb la policia, i ha rebutjat equiparar la desobediència civil amb el terrorisme –sobre la investigació a Tsunami Democràtic, ha dit que estudien fets i conductes i no declaracions–.

Declaracions de Calvo

Sobre les declaracions de la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, sobre si Bèlgica no entrega l’expresident del Govern Carles Puigdemont, ha dit que no el soprèn perquè la UE és un marc que es guia pels principis de confiança mútua, els mateixos principis i ordenaments jurídics homologats.

“Tots els jutges hem de conèixer que som jutges europeus, no som jutges belgues, no som jutges espanyols, no som jutges francesos. Som jutges de la UE, apliquem primer el dret de la UE”, ha dit, i ha assenyalat que la confiança mútua pot veure’s afectada.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes