Dart Festival desvela tota la programació de la 3a edició

El festival programarà “The Man Who Stole Bansky”, sobre l'impacte social i econòmic de les intervencions artístiques de l'enigmàtic Banksy a la ciutat de Betlem

Dart, el primer festival de cinema documental sobre art contemporani a Espanya, anuncia la programació completa de la seva 3a edició, que se celebrarà del 28 de novembre a l’1 de desembre a les sales barcelonines Phenomena Experience (C. Sant Antoni Maria Claret, 68) i Cinemes Girona (C. Girona, 175).

Publicitat

Dart projecta documentals sobre la vida de grans artistes, els seus processos de creació i les històries que hi ha darrere dels seus treballs. El festival pretén acostar l’art contemporani al gran públic a través del cinema.

Dart anuncia avui 8 documentals que formen part de la secció a competició Explora by Llibreries Laie. Aquests documentals han estat seleccionats entre els més de 90 que es van presentar a la convocatòria oberta que va llançar el festival. Aquesta secció a competició atorgarà dos premis de 500 euros, a millor documental nacional i millor documental internacional. El jurat estarà format pel crític de cinema Quim Casas, els comissaris d’art Max Andrews i Mariana Canepa Luna i l’artista visual Núria Güell.

La secció a competició és una de les novetats de Dart 2019, que ha creat els premis amb l’objectiu de convertir-se en la primera plataforma hispanoamericana per a la promoció, difusió i exhibició de cinema documental sobre art i creació contemporània.

Aquests documentals se sumen a les 5 cintes ja anunciades que formen part de la secció que no entra a competició Projecta by Ron Barceló, enfocada a les millors novetats dels últims dos anys en el sector, i que no entren a competició.

La 3a edició de Dart Festival projectarà 13 documentals, 7 dels quals s’estrenaran a Espanya i un serà estrena a Barcelona.


Secció Projecta by Llibreries Laie

“War of Art” de Tommy Gulliksen (Noruega – Alemanya, 2019). Estrena a Espanya
Set artistes contemporanis i un curador occidentals són convidats al primer simposi internacional d’art de Corea del Nord amb l’objectiu de cercar un intercanvi cultural. A pesar de l’estricte control dels funcionaris del règim, el director noruec Tommy Gulliksen aconsegueix documentar aquesta trobada sense que es converteixi en la Guerra de l’Art.

“Barbara Rubin & the Exploding NY Underground”, de Chuck Smith (EUA, 2018). Estrena a Espanya
Barbara Rubin, cineasta experimental i figura clau de l’escena de cinema underground de Nova York -als 18 anys va rodar l’obra mestra “Christmas on Earth”-, col·laboradora d’Andy Warhol i de Jonas Mekas a Filmmaker’s Coop, és la protagonista d’aquest documental, creat a partir de les seves cartes i dels estranys clips dels arxius de Warhol.

“Cravos”, de Marco Del Fiol (Brasil, 2018). Estrena a Espanya
Christian Cravo és un jove fotògraf brasiler fill d’una família de fotògrafs i artistes. Va canviar els paisatges de Bahía per Àfrica i, durant quatre anys, va documentar les seves llargues jornades d’observació de la vida salvatge i les trobades en el camí. Un documental que parla de l’art, la família i el dolor.

“Witkin & Witkin”, de Trisha Ziff (Mèxic, 2017). Estrena a Espanya
Witkin & Witkin explora els mons dels bessons Joel-Peter, fotògraf de fama mundial, i Jerome, pintor i educador. La pel·lícula aborda la filosofia del seu art i la seva relació personal, parla sobre la vellesa i sobre dos artistes que van compartir la infància però que les seves vides van prendre direccions molt diferents. Filmada al llarg de quatre anys en els seus respectius estudis, Witkin i Witkin documenta les seves narratives diferents i dispars.

“Moonface. Una mujer en la guerra”, de Xavi Herrero (Espanya, 2018)
“Moonface. Una mujer de guerra” fa un retrat de Christine Spengler, aclamada fotògrafa de guerra. A través de converses, viatges i trobades, la cinta, que va guanyar la Biznaga de Plata en el Festival de Cinema de Màlaga, redescobreix alguns dels majors conflictes bèl·lics del segle XX i endinsa a l’espectador a la vida de Spengler a través de les seves passions, excentricitats i complexa personalitat.

“Elliott Erwitt – Silence Sounds Good”, d’Adriana Lopez Sanfeliu (Espanya, França, 2019). Estrena a Espanya
Elliott Erwitt ha passat tota la seva vida fent fotografies de presidents, papes i estrelles de cinema, així com de persones anònimes i de les seves mascotes. Mentre que el seu treball és icònic i conegut a nivell mundial, la seva vida és la gran desconeguda. El documental fa un retrat amable i íntim d’un fotògraf que prefereix la companyia per sobre de la conversa ociosa.

“Josep Renau. L’art en perill”, d’Eva Vizcarra i Rafa Casañ (Espanya, 2018)
Documental dedicat a Josep Renau (1907-1982), multifacètic artista valencià de renom internacional. Figura clau en la introducció de les avantguardes artístiques a Espanya, va ser nomenat Director General de Belles Arts del Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts el 1936, va jugar un paper clau en la salvaguarda de les col·leccions artístiques abans dels bombardejos, i el seu encàrrec a Picasso va derivar en la realització del Guernica per al pavelló espanyol de l’Exposició de 1937.

“Antonio López, apuntes del natural”, de Nicolás Muñoz (Espanya, 2018)
El documental mostra el procés de treball d’Antonio López com a pintor, escultor i docent. Considerat el pintor realista espanyol més important en l’actualitat, algunes de les seves obres pertanyen ja a la història de la pintura i es cotitzen en milions d’euros, López és una persona d’actitud humil, pròxima i natural. El documental mostra els detalls de les dues exposicions que el Museu Thyssen Bornemisza de Madrid li ha dedicat i assisteix al taller que tots els anys imparteix a joves pintors a Albacete.


Secció Proyecta by Ron Barceló

“A Bigger Splash”, de Jack Hazan (1974, restaurada el 2019 – Holanda)
Estrena a Espanya
Considerat com un documental de culte, es tracta de la biografia semi-ficcionada de la dolorosa ruptura de David Hockney amb el seu company, Peter Schlesinger. Realitzat el 1974 per Jack Hazan i avui restaurat en 4K, aquest documental es va convertir en un autèntic pioner pel seu tractament de temes LGTBQ i per la visió brillant de la vida i l’obra en el moment clau de Hockney, l’artista britànic viu més important.

“De la edificación del futuro – 100 años de Bauhaus”, de Niels Bolbrinker i Thomas Tielsch (2018 – Alemanya)
El documental, que arriba l’any de la celebració del centenari de la Bauhaus, mostra diferents espais creatius, edificis i ciutats on les revolucionàries idees del moviment artístic alemany tenen un gran pes, sense ocultar els fracassos. Un valuós i detallat recorregut per l’herència contemporània de l’escola Bauhaus. Presentat pel Goethe Institut Barcelona.

“Brossa, la insurrecció poètica” de Sergi Guix i Eduard Miguel (2019 – Espanya)
Un recorregut sobre la figura del poeta visual i objectual Joan Brossa, des dels seus inicis en el món de la literatura i fins a la seva influència en l’àmbit artístic a través d’experiències avantguardistes capitals. Construït amb imatges i vídeos d’arxiu i amb intervencions d’amics i artistes admiradors de la seva obra, el documental entrellaça de manera brillant el seu caràcter d’artista total, des dels seus dissenys gràfics i fins a les més de tres-centes cinquanta obres teatrals que va escriure. Amb el suport de la Fundació Joan Brossa i Any Brossa.

“Lemebel”, de Joanna Reposi (2019 – Chile/Colombia)
Estrena a Barcelona
Documental guanyador del Teddy Award a la Berlinale 2019 que narra de manera extraordinària la vida i l’obra de Pedro Lemebel, escriptor, artista visual i pioner del moviment queer llatinoamericà, la figura i els treballs del qual van sacsejar i van obrir els ulls a la conservadora societat xilena durant la dictadura en tractar de manera oberta i lliure l’homosexualitat i per lluitar per l’emancipació i la igualtat de les persones LGTBQ.

“The Man Who Stole Banksy” de Marco Proserpio (2018 – Itàlia)
Estrena a Espanya
En 2007, Banksy i el seu equip entren a Betlem i als territoris ocupats de Palestina per a realitzar diverses intervencions artístiques, però una d’elles, un mural d’un soldat israelià demanant els seus papers a un ruc, provoca molta polèmica. El taxista local Walid encapçala la ira d’una part de la comunitat local i talla la paret per a vendre-la al millor postor. El documental, narrat per Iggy Pop, entra a més de ple en el mercat de l’art en seguir el viatge d’aquest gran tros de ciment fins a les cases de subhastes occidentals.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes