Adif i el Semaf denuncien davant el TSJC i la Fiscalia els “sabotatges” a les seves infraestructures

Els maquinistes alerten que s'està posant en perill "la integritat física i la vida" de viatgers i treballadors

Publicitat

Adif i el sindicat de maquinistes Semaf han denunciat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i la Fiscalia, respectivament, els “sabotatges” a les línies ferroviàries que s’estan succeint arran de la sentència per l’1-O. La presidenta d’Adif, Isabel Pardo, ha explicat a la Ser que “es podria estar cometent un delicte de lesions o homicidi en cas que hi hagi un accident”. De la seva banda, el Semaf ha presentat un escrit de denúncia a la Fiscalia, la Delegació del govern espanyol a Catalunya i el Departament d’Interior on afirma que aquestes accions no només afecten la circulació sinó que estan “posant en perill la integritat física i la vida de tota persona que viatgi en aquests trens”.

Pardo ha lamentat que des del 14 d’octubre es produeixen invasions de vies, tales d’arbres, barricades i tot tipus de “sabotatges” que estan “molt programats i coordinats”. “Són constants, no han parat, uns dies n’hi ha més i d’altres menys”, ha afirmat, al temps que els ha quantificat entre cinc i sis al dia. La denúncia es va presentar el passat 18 d’octubre.

Davant d’això, Adif està prenent les mesures necessàries per tal de minimitzar els efectes i garantir la seguretat i ha reconegut que acumulen 40.000 minuts de retards i uns 200.000 viatgers afectats. Amb tot, Pardo ha expressat la seva preocupació i ha reconegut que el nombre d’usuaris de Rodalies “ha disminuït”.

La presidenta ha criticat també les declaracions d’aquest dimarts de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, sobre que la majoria de les incidències no estaven relacionades amb les protestes, afirmació que ha desmentit. En aquest sentit, ha expressat el seu “estupor” perquè ha afirmat que comparteixen gabinet de crisi amb la Generalitat i aquesta disposa de totes les dades que demostren que les incidències “no són per manca de recursos”, que ha assegurat que segueixen una tendència a l’alça. Per a Pardo, les paraules de Budó són una “manipulació de la informació”.

Publicitat

A banda de Rodalies, ha explicat que la línia d’alta velocitat entre Girona i Figueres és una de les zones complicades i on s’estan analitzant les mesures, com la reducció de la velocitat, per garantir la seguretat.

De la seva banda, el Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) ha denunciat els “greus fets” que se succeeixen des del 14 d’octubre i que consisteixen en la tala d’arbres sobre les vies, col·locació de blocs de ciments i ferros, pedres, palets de fusta i tot tipus d’obstacles per tal d’interrompre la circulació “que a més produeixen xocs dels trens contra els obstacles”.

El sindicat ha alertat que aquests comportaments posen en perill la integritat física i la vida no només dels treballadors sinó també dels viatgers. Per això, insta les autoritats competents a adoptar “quantes mesures legals siguin pertinents per tal d’impedir de forma definitiva que es continuïn produint aquests fets i es garanteixi la seguretat.

La xarxa de rodalies i l’alta velocitat han patit una trentena de talls per manifestacions i per la crema de diversos objectes a la via, com pneumàtics, arbres tallats i fins i tot blocs de formigó i una nevera. A partir d’aquell dia, s’han celebrat desenes de manifestacions arreu el territori i actes de protesta, alguns dels quals han comportat problemes de mobilitat a la ciutadania. Segons la companyia Renfe, els dies amb més interrupcions van ser el 15 i el 16 d’octubre. Tres de les accions, a més, han tingut lloc a la línia d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca