El Valle de los Caídos, “només” amb Primo de Rivera

Unes 60 persones, entre les quals molts periodistes, assisteixen a la cerimònia oficiada pel prior del Valle, Santiago Cantera

Publicitat

El Valle de los Caídos ha reobert al públic aquest dimarts, a les 10 hores, després de l’exhumació dijous passat de les restes mortals de Francisco Franco, i ho ha fet sense la tomba del dictador, la sepultura del qual s’ha cobert amb peces de marbre negre i està precintada.

El monument funerari, situat en el municipi madrileny de Sant Lorenzo de El Escorial i construït per la dictadura després de la Guerra Civil, estava tancat des de l’11 d’octubre, un dia després que el Tribunal Suprem aixequés la suspensió cautelar que mantenia sobre l’exhumació de Franco aprovada pel Govern espanyol, que finalment va tenir lloc dijous 24 d’octubre amb el trasllat de les restes mortals del dictador al cementiri de Mingorrubio, al barri madrileny de El Pardo.

Els primers visitants després de l’exhumació han estat Rubén i Cristina, una parella de motoristes d’Elx (Alacant) que han arribat a la Serra de Guadarrama després d’una ruta per altres províncies i desconeixien que avui reobria el recinte. “Ha estat de casualitat”, ha explicat Rubén, de 37 anys, a Europa Press, que ha evitat valorar l’exhumació del dictador. “El que hagi passat no ho he viscut i no puc opinar”, s’ha limitat a dir.

Entre els visitants hi havia molts estrangers, i també periodistes, que s’estaven a l’entrada de la basílica amb les càmeres, o sense si volien accedir a l’interior i assistir a la primera missa que s’ha celebrat a la basílica del Valle de los Caídos després de l’exhumació de Franco, la sepultura del qual es trobava entre el cor i l’altar principal.

Publicitat

Per accedir a la basílica cal passar un control de seguretat amb escàner, i els vigilants adverteixen de la prohibició d’enregistrar o fotografiar a l’interior, cosa que no ha dissuadit els informadors, presents en la missa oficiada pel prior de l’Abadia de la Santa Creu del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, que dijous passat va estar present en l’extracció del fèretre del dictador i va oficiar un acte a petició de la família Franco.

Esment del prior als “màrtirs”

En total, unes 60 persones han assistit a una missa celebrada a les 11 hores sense al·lusions a l’exhumació, més enllà de l’esment que el prior a fet als “màrtirs” que reposen al Valle de los Caídos.

Als bancs es barrejaven creients, turistes i periodistes. En acabar l’ofici, tots han cercat el lloc on Franco va estar enterrat durant gairebé 44 anys.

Sobre la sepultura ha desaparegut la llosa de granit de 1.500 quilos que es va col·locar el 23 de novembre del 1975 durant l’enterrament de Franco. El buit s’ha reemplaçat per peces de marbre negre que s’integren amb el sòl de la basílica. En total, s’han col·locat 14 peces noves, vuit més de les que calien per substituir la làpida.

La sepultura de Franco, tot i que camuflada, és fàcilment identificable perquè està precintada. Al damunt s’hi han agrupat visitants curiosos i periodistes que buscaven la foto prohibida per Patrimoni Nacional.

Un vigilant de seguretat s’ha desesperat avisant els informadors, fins que ha reclamat el suport d’una parella de Guàrdies Civils. No obstant això, quan la benemèrita s’ha personat a l’altar de la basílica, les fotos ja estaven fetes. També s’havien dipositat flors vermelles i grogues en el lloc on va estar enterrat Franco.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes