Més País no contempla l’amnistia i insta els presos i preses polítics a demanar l’indult

El cap de llista per Barcelona de la formació d'Errejón diu que un referèndum ara "no té sentit" i defensa que no es donen les condicions per aplicar el 155

Publicitat

Més País insta els presos a demanar l’indult i emplaça el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a concedir-lo perquè a partir d’aquí es pugui arribar a un “gran acord” per l’encaix de Catalunya a Espanya. El cap de llista a Barcelona de la formació d’Íñigo Errejón, Juan Antonio Geraldes, ha explicat en una entrevista a l’ACN que s’ha d’afrontar la situació “pragmàticament”: “Un bon apropament seria que demanin l’indult i que l’altra part la doni per poder seure amb els líders independentistes i arribar a un gran acord de país”. En un futur, aquesta entesa hauria de ser ratificada pels catalans en un referèndum, que ara per ara considera que “no té sentit”. Finalment, descarta l’aplicació del 155 a Catalunya perquè “no es donen les condicions” i lamenta que s’hagi convertit en una “eina electoral”.
Geraldes ha descartat l’amnistia com una via per a alliberar els presos perquè requereix d’una correlació de forces al Congrés “que no es donaran”. Per tot plegat, reclama evitar “escenificacions i èpica” i optar pel “pragmatisme” de l’indult.

La proposta de Més País per a un “gran acord” passa per decidir quin és l’encaix que Catalunya pot tenir dins d’Espanya, en el model federal que propugnen. Amb tot, admeten que l’acord ha de venir amb aportacions de totes les forces polítiques catalanes i finalment arribar a un punt de trobada per a “avançar” i “desbloquejar” la situació actual. Tot plegat s’hauria de ratificar en un referèndum a Catalunya que li atorgaria el “consens” entre la ciutadania.

Geraldes ha explicat que en les converses s’hauria de parlar, “si certs actors ho demanen”, d’un referèndum per la independència pactat. En tot cas, “això seria més endavant” perquè “ara mateix un referèndum no té sentit”. “Necessitem un gran consens de país entre tots els catalans per poder avançar”, ha insistit.

El cap de llista de Més País a Barcelona, que no veuria malament la figura d’un mediador per al desbloqueig, no entén “en cap cas” que Sánchez no hagi agafat el telèfon al president del Govern. Ha lamentat que Torra actuï com a “activista” però “tampoc és lògic” que el cap de l’executiu espanyol actuï amb una intenció “electoralista”: “Ha d’agafar el telèfon i trobar les solucions als problemes”, ha reblat.

Publicitat

Sobre els aldarulls de la setmana passada després de conèixer la sentència, el cap de llista de Més País a Barcelona ha considerat que sí que hi va haver violència perquè hi ha gairebé 600 ferits. Geraldes ha evitat entrar a valorar si l’actuació policial va ser proporcionada i ha demanat que es garanteixi que utilitzen els materials adients “de manera responsable”, a més de lamentar que s’hagi arribat “a aquesta situació” de convertir “un problema polític en un d’ordre públic”, més encara a les portes d’una campanya electoral.

La principal diferència entre Unides Podem i Més País és, per Geraldes, la lluita per l’emergència climàtica i ha alertat que els programes poden ser “paper mullat” si no es forma govern. Per tot plegat, aquesta formació sosté que, si es dona el cas, donaran suport a una investidura de Pedro Sánchez sense condicions: “S’ha demostrat que votar Unides Podem i comuns no ha estat garantia de govern i votar el partit socialista no és garantia que el govern sigui socialista”, ha asseverat.

Més País critica els comuns per “certa ambigüitat” en el procés

Més País serà una de les noves paperetes que els electors d’esquerres podran escollir als col·legis electorals el 10-N. Lluny de creure que una nova oferta en aquest bloc progressista pot fragmentar el vot, Geraldes defensa que participen en aquests comicis per a reforçar-lo i evitar l’abstenció.

La formació ha rebutjat unir-se a En Comú Podem, encapçalat per Jaume Asens, i ha criticat que “en alguns moments, durant el procés, hi ha hagut certa ambigüitat” que “no ha agradat a persones progressistes”. Això feia que l’abstenció fos una possibilitat per a aquest tipus de votants orfes. De totes maneres, han al·legat que Més País només s’ha presentat en aquelles circumscripcions on no creuen que puguin dividir el vot.

De cara al futur, el partit de l’exmembre d’Unides Podem no descarta presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya per a “recuperar la transversalitat progressista”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes