Una exposició immersiva de Monet inaugura el centre d’arts digitals Ideal al Poblenou

L'espai, que anteriorment era un cinema, compta amb 2.000 metres quadrats per experimentar amb realitat virtual

Publicitat

El cinema Ideal del barri del Poblenou de Barcelona ha reobert amb una exposició immersiva dedicada al pintor Claude Monet. L’icònic espai cultural s’ha transformat en un centre d’arts digitals, el primer al sud d’Europa, i ara disposa de 2.000 metres quadrats per experimentar amb la immersivitat a partir de materials audiovisuals, realitat augmentada i virtual i holografia. ‘Monet: l’experiència immersiva’, coproduïda amb Exhibition Hub, és l’exposició que inaugurarà el centre de la mà de projeccions de gran format i experiències de realitat virtual. A part, el nou Ideal tindrà una programació centrada en les arts digitals comissariada pel Festival MIRA, un cicle de concerts de música impressionista i diverses conferències de l’OFFF.

El centre de cultura digital Ideal és únic a l’Estat i compta amb una inversió a cinc anys de 8,5 milions d’euros. És un projecte de Layers of Reality, Minoria Absoluta i Magma Cultura, amb col·laboració del Festival MIRA, Exhibition Hub, OFFF i Loop Bcn.

Ideal ha tornat a aixecar la persiana aquest setembre amb ‘Monet: l’experiència immersiva’, una exposició que abraça l’art amb la tecnologia de projeccions de 360 graus, mil metres quadrats de pantalla i realitat virtual. Es tracta d’un espectacle que es proposa submergir el públic en l’impressionisme de les pintures de Monet.

L’espai central de l’exposició està reservat a diverses projeccions de gran format en alta definició que transmeten la particular tècnica pictòrica de Monet i la història que hi ha darrere de les seves obres més populars.

Publicitat

A la zona de realitat virtual, els visitants passejaran pels destins més importants de la vida de l’artista, des de la seva infantesa a Le Havre, la joventut a París, les estades a Londres, el refugi holandès de Zaandam, la vida familiar a Argenteuil i la seva darrera etapa a Giverny.

“Tu et poses les ulleres de realitat augmentada i directament camines per dins de sis de les pintures més famoses de Monet i de l’impressionisme”, ha explicat a l’ACN el director executiu d’Ideal, Jordi Sellas, que ha indicat que l’exposició es podrà veure fins al febrer del 2020.

Arts digitals, música impressionista i formació

A més de l’exposició que homenatja Monet, Ideal comptarà amb una programació que gira entorn de les arts digitals i que neix sota el comissariat del Festival MIRA. També hi haurà diverses conferències del festival OFFF, que inaugurarà la programació de formació especialitzada amb una conferència de l’estudi de postproducció The mill.

Paral·lelament, Ideal desplegarà un cicle de concerts de música impressionista acompanyats d’imatges immersives de Monet. Comissariat pel músic Rafel Plana, el cicle començarà el 28 de novembre amb un concert d’arpa solista amb Ester Piñol.

Recordant el Resquillín

El centre d’arts digitals també tindrà una sala dedicada a la recuperació de la memòria del barri i la ciutat, on es projectarà un documental sobre el passat del Resquillín –com es coneix popularment l’Ideal–, que ha acollit al llarg de la seva història una pista de patinatge, un teatre de varietats, una sala de boxa i lluita lliure, una sala de cine, un bar i un estudi de televisió.

“Per nosaltres era molt important no ser uns nouvinguts, sinó tenir respecte per la història de l’edifici i de les persones que hi han passat”, ha remarcat Sellas, que ha considerat el nou Ideal un “homenatge” al barri.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes