Retrospectiva a la Filmoteca d’un dels grans mestres del cinema Japonès, Yasujirô Ozu

El cicle està organitzat per la Filmoteca de Catalunya i Japan Foundation, i es presenta en el marc la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya i l’Asian Film Festival Barcelona

Publicitat

La Filmoteca de Catalunya i Japan Foundation organitzen una ambiciosa retrospectiva dedicada al mestre del cinema japonès Yasujirô Ozu (1903-1963), una de las més àmplies que s’han programat fins ara a l’estat espanyol. La retrospectiva forma part de les programacions de l’Asian Film Festival Barcelona i de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia.

La selecció consta de 18 títols que abasten pràcticament tota la seva carrera, des dels seus primers treballs en el cinema mut, com Gakusei romansu: Wakaki hi (1929), fins als seus últims films, com Kohayagawa-ke no aki (1961), que també seria la seva darrera col·laboració amb l’actriu Setsuko Hara, i Sanma no aji (1962).

El prestigi de l’obra de Yasujirô Ozu ha anat creixent fins a ocupar un lloc prominent en el panteó dels grans cineastes japonesos clàssics, al costat d’Akira Kurosawa i Kenji Mizoguchi. Caracteritzat per la seva profunditat a l’hora de reflectir els sentiments humans en entorns quotidians, va poder explorar al llarg de 53 pel·lícules les possibilitats del cinema mut i del sonor, així com del blanc i negre i el color, mitjançant les quals va tractar temes de caràcter universal com la disgregació de la família, el pas del temps, els conflictes generacionals o la necessitat de reconèixer l’inevitable i saber acceptar-ho.

Aquesta retrospectiva reivindica la figura d’un director únic i permetrà al públic gaudir de les seves obres més conegudes i d’aquelles que poques vegades s’ha tingut l’oportunitat de veure en una pantalla de cinema. Inclou les pel·lícules més característiques de cada etapa d’una filmografia que, si bé en els seus inicis estava molt influenciada pel cinema americà, va trobar el seu camí fins a assolir un estil propi, serè i harmoniós, que ha esdevingut llegendari per la seva gramàtica fílmica i amb el qual el cineasta ens ha llegat un testimoni immens de la societat japonesa en què li va tocar viure.

Publicitat

Les sessions de pel·lícules mudes comptaran amb l’acompanyament musical d’Anahit Simonian i DJ Javier Verdes, i alguns dels films estaran presentats per especialistes en el cineasta, com la projecció de la darrera obra d’Ozu, Sanma no aji (El gust del peix a la tardor, 1962) el dimarts 12 de novembre a les 18.30 h, presentada per l’arquitecta Marta Peris, que va dedicar la seva tesi doctoral a la casa japonesa a través del cinema del director, treball editat en el llibre La casa de Ozu (editorial Shangrila).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes