El govern de Barcelona ha prohibit durant un any obrir nous locals de joc i apostes mentre inicia la redacció d’un pla d’usos per regular aquesta qüestió. L’objectiu és preservar la salut i evitar addiccions. La suspensió afecta també les llicències d’obres d’ampliació o d’obertura. A Barcelona hi ha 53 locals d’aquest tipus: 35 salons de joc, 17 bingos i 1 casino. El nou pla apostarà pel decreixement: quan se’n tanqui un no se’n podrà obrir un altre. S’evitarà que estiguin a prop d’equipaments sensibles, com centres docents i sanitaris. La comissió de govern també ha aprovat prohibir la publicitat o patrocini d’aquests negocis a la xarxa de Transports Metropolitans de Barcelona, la via pública o les activitats que es facin a la ciutat.
També s’han acordat altres mesures, com ara impedir l’accés a pàgines de joc online des de les dependències municipals. S’introduiran clàusules específiques en els contractes i les convocatòries de subvencions perquè les entitats i les empreses tinguin plans o mesures per combatre les addicions que poden comportar riscos per a la salut i pèrdua de professionalització dels treballadors. Entre aquestes mesures s’inclouran la inhibició de la connexió a pàgines de cases de joc online o bé actuacions de sensibilització per a la prevenció de les addiccions.
L’Ajuntament també ha aprovat crear programes de prevenció dirigits específicament a totes les escoles, interpel·lant el conjunt de la comunitat educativa: infants, adolescents i pares i mares.
El consistori demana a la resta d’administracions que la publicitat del joc tingui el mateix tractament que l’alcohol i el tabac, prohibint-la en horaris de protecció infantil a la ràdio i a la televisió.
Segons estudis del Ministeri de Sanitat, un 60,2% de la població espanyola entre 15 i 64 anys va jugar a jocs amb diners durant l’any 2017, ja fos presencialment (59,5%) o bé online (3,5%). Més concretament, el 0,4% de la població entre aquestes franges d’edat va desenvolupar un joc problemàtic (el 0,8% en el cas dels homes i un 0,1% en el cas de les dones), la qual cosa equival a unes 20.000 persones en el cas de Catalunya.
El joc en línia és més freqüent entre els joves, amb una important diferència per sexes. En concret, el 6,4% de la població entre 14 i 18 anys afirma que juga diners a través d’Internet (un 10,2% en el cas del nois i un 2,5% en les noies). Aquesta taxa d’apostar diners s’amplia fins al 13,6% en jocs fora d’Internet (21,6% de nois i 5,4% de noies). Així doncs, els homes joves són els que es troben en una posició de major risc de desenvolupar un trastorn del joc, atès que aquesta problemàtica és entre dues i quatre vegades més freqüent entre joves de 12 a 17 anys que entre la població adulta.
Segons les dades de la Direcció General d’Ordenació del Joc, que pertany al Ministeri d’Hisenda, el nombre de persones registrades per jugar online a l’Estat ha augmentat exponencialment, en passar de 637.000 persones l’any 2013 fins a les 1,47 milions de persones registrades l’any passat.
El desenvolupament d’un trastorn del joc comporta una major probabilitat de desenvolupar quadres psicopatològics com ara depressió i ansietat, així com també consum de substàncies (tabac, alcohol i altres drogues), i especialment en edats adultes es relaciona amb problemes econòmics i interpersonals, tant familiars com laborals.