Cuixart rebutja els aldarulls: “El moviment sobiranista és no violent, la condemna ha de ser rotunda”

El president d'Òmnium afirma que la sentència "no s'aguanta per enlloc, és kafkiana"

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat rebutjar clarament els aldarulls després de cinc nits de disturbis arreu de Catalunya arran de la sentència del procés. “El moviment sobiranista és no violent. I no es pot qüestionar si ha de condemnar la violència, la condemna ha de ser rotunda”, ha volgut deixar clar Cuixart aquest dissabte en una entrevista al programa ‘FAQS’ de TV3. “La nostra funció és pressionar sempre des de l’exercici dels drets fonamentals i l’acció no violenta”, ha recordat el president d’Òmnium, condemnat a 9 anys de presó. “La sentència no s’aguanta perquè l’exercici de la desobediència civil i la sedició, que vol dir violència, són conceptes antagònics”, ha criticat Cuixart.

Publicitat

“Que el Tribunal afirmi que no dubta del meu compromís amb la no violència i em condemni a 9 anys per un delicte de sedició és kafkià”, ha reflexionat en veu alta el líder d’Òmnium, que també alerta que la sentència del Suprem als líders del procés “obre les portes al totalitarisme i afecta a la qualitat democràtica d’Espanya”. “La sentència condemna també drets fonamentals i és també contra l’activisme social, des de la PAH Barcelona als piquets de vaga. Al final acabaran inventant el concepte de terrorista pacífic”, ha ironitzat Cuixart des de la presó de Lledoners. El president d’Òmnium ha reiterat que no s’acollirà a cap hipotètic indult, ni mesura de reinserció o resocialització. “Si em donen el tercer grau, és clar que l’acceptaré”, ha avançat Cuixart.

Finalment, el líder d’Òmnium ha opinat sobre el que ha de ser la resposta de les institucions catalanes a la sentència: “Us han empresonat un vicepresident i presidenta del Parlament i heu de donar una resposta consensuada i que la gent l’entengui!”, ha etzibat Cuixart, que ha deixat ben clar els objectius de la mobilització ciutadana i institucional: “amnistia, autodeterminació i una solució política que l’Estat haurà de negociar”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes