Aquestes són les xifres dels aldarulls segons Marlaska

"L'Estat actua, continuarem detenint als qui duen a terme fets violents" han estat les seves paraules

Publicitat

Els disturbis d’aquesta setmana a Catalunya contra la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O s’han saldat fins al moment amb un total de 288 agents ferits i 194 persones detingudes, segons ha explicat el ministre d’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska en roda de premsa.

Dels 288 agents ferits durant les protestes, 153 pertanyien als Mossos d’Esquadra, 134 eren policies nacionals i un pertany a la Guàrdia Urbana.

Un dels ferits més greus és un agent de la Policia Nacional que es troba ingressat a la UCI de l’Hospital Sant Pau de Barcelona en estat molt greu, encara que ha experimentat una “lleugera milloria” durant les últimes hores.

El policia va sofrir un traumatisme cranioencefàlic aquest divendres quan els qui participaven als disturbis a Barcelona li van llançar una pedra que li va travessar el casc, cosa que li va provocar una fractura a la base del crani i l’aixafament d’una vèrtebra.

Publicitat

Detencions i vehicles fets malbé

Per la seva banda, de les 194 detencions, 154 les han realitzat els Mossos d’Esquadra, 32 la Policia Nacional i 8 la Guàrdia Urbana.

Els jutjats han acordat presó provisional per 18 persones a Catalunya durant la setmana de protestes contra la sentència de l’1-O, i també han acordat llibertat amb mesures cautelars per 52 detinguts, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)

Fins a la matinada d’aquest diumenge han passat a disposició judicial un total de 70 detinguts a Catalunya (35 a Barcelona, 15 a Girona, 15 a Lleida i cinc a Tarragona).

En concret, de les persones ingressades a la presó provisional aquesta setmana, 12 estan a Barcelona, un a Lleida, dues a Tarragona i tres a Girona.

Així mateix, Marlaska ha informat que s’han fet malbé un total de 267 vehicles, 43 dels quals pertanyien als Mossos d’Esquadra, 221 a la Policia Nacional i 3 a la Guàrdia Urbana.

Durant la roda de premsa, el Ministre ha volgut agrair el “suport i afecte” que moltes persones han mostrat envers els policies a Catalunya i ha assegurat que “tots els espanyols i totes les institucions estan darrere d’ells i són conscients del seu sacrifici”.

Per això, ha ressaltat que el Govern central rendeix un “tribut molt especial” als agents ferits i que es “solidaritza amb ells”. També ha expressat “gratitud i reconeixement” al treball en “condicions límit” dels agents.

Sobre la Guàrdia Civil, Marlaska ha destacat que compleix un “paper essencial” en la protecció d’infraestructures. “Totes les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat estan integrades al Pla d’Acció. Actuen en els termes que s’indiquen pel mateix centre de coordinació”, ha comentat.

Descarta més mesures extraordinàries

Encara que els disturbis “van a menys”, el ministre ha ressaltat que el Govern segueix “avançant” amb el seu pla de “anul·lar-los” i ha assegurat que la resposta de l’Estat és, igual que en altres democràcies, “d’ordre públic”. Així, ha descartat mesures extraordinàries i ha subratllat la “legítima” actuació de les Forces i Cossos de Seguretat “per neutralitzar la violència”.

“L’Estat actua, continuarem detenint als qui duen a terme fets violents. Tenim un marc normatiu ampli per a les circumstàncies segons es vagin derivant els esdeveniments”, ha manifestat.

Finalment, Marlaska ha negat que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat hagin tingut falta de mitjans i de recursos per afrontar les protestes a Catalunya. “Vaig parlar amb els agents, amb tots els cossos, i mai m’han traslladat problemes. Els mitjans han estat suficients, els necessaris”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes